IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните продажби на персонални компютри продължават да спадат

Основните причини за това са по-малките разходи на компаниите за технологии и силният долар

16:23 | 10.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Световните продажби на персонални компютри са спаднали с 9,5% през второто тримесечие заради по-слабите разходи на компаниите за технологии и силния долар, разкриват данни на компанията за пазарни анализи Gartner.

Производителите са продали 68,4 млн. бройки, в сравнение със 75,6 млн. долара година по-рано, което е най-големият тримесечен спад от третото тримесечие на 2013 г., предава Bloomberg.

Продажбите в САЩ са спаднали до 15,1 млн. долара, т.е. с 5,8%, като най-силно са засегнати продажбите на настолни компютри, посочват още от Gartner. От IDC също твърдят, че продажбите в този период се свиват.

Спадът през второто тримесечие следва този от 5,2% през предходния период и подчертава продължаващите предизвикателства пред производителите на компютри в един все по-мобилен свят, доминиран от смартфони и таблети. Потребителите в развиващите се икономики купуват по-малко персонални компютри, а компаниите свиват разходите си за технологии след лекия бум в средата на миналата година. Очаква се продажбите на персонални компютри да отбележат своята четвърта поредна година на спад през 2015 г.

Според Микако Китагава, анализатор на Gartner, 2015 г. няма да е годината на “смъртта на персоналните компютри”.

“Смятаме, че пазарът ще отбележи едноцифрен ръст през 2016 г., защото хората продължават да си купуват компютри. Но размерът на пазара се свива заради различните устройства”, допълва експертът.

Силата на щатския долар накара цените да се покачат в други валути и това може да е засегнало търсенето на персонални компютри, посочват от Gartner.

IDC твърди, че глобалните продажби са спаднали с почти 12% до 66,1 млн. бройки, като намалението в САЩ е с 3,3%. Компанията за проучвания изтъква същите причини за спада.

През второто тримесечие Lenovo Group разшири преднината си пред станалите компании, като пазарният ѝ дял достигна 19,7%, твърдят от Gartner. Компанията е продала 13,5 млн. персонални компютъра през този период. Това е с 6,8% по-малко спрямо година по-рано. Продажбите на Hewlett-Packard отбелязват намаление с 9,5% до 11,9 млн., следвани от тези на Dell, които спадат с 4,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още