IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямото търсене на чипове донесе на TSMC рекордни приходи

Компанията планира експанзия в следващите три години

10:42 | 15.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Тайванската компания Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) отчете 11% ръст на тримесечната си печалба и рекордни приходи, подкрепена от водения от пандемията скок на глобалното търсене на чипове за различни устройства като смартфони и лаптопи, предава Ройтерс.

Нетната печалба за периода от април до юни на Taiwan Semiconductor Manufacturing, който е най-големият доставчик на чипове в света и основен поддоставчик на Apple, е нараснала до 134,4 млрд. нови тайвански долара (4,81 млрд. долара) спрямо 120,8 млрд. нови тайвански долара година по-рано.

Сумата се оказа под средната прогноза на анализаторите за 136,5 млрд. долара, дадена от 19 анализатори и събрана от Refinitiv.

Бизнесът на TSMC беше подкрепен от глобалния недостиг на чипове, който принуди производителите на автомобили да свият производството си, и засегна и производителите на смартфони, лаптопи и друга електроника по време на пандемията.

Приходите за тримесечието са нараснали с 28 на сто до рекордните 13,29 млрд. долара.

Тайванската компания, която прави чипове и за Qualcomm, по-рано подсказа, че планира голяма експанзия за следващите три години, докато петото поколение телекомуникационни технологии (5G) и приложенията за изкуствен интелект подкрепят глобалното търсене на развити чипове.

Цената на TSMC, която е на 11-то място в света по пазарна капитализация, нарасна с близо 16 на сто от началото на годината, което даде на компанията пазарна стойност от 567 млрд. долара. Това е над два пъти повече спрямо тази на Intel.

Днес стойността на книжата на TSMC приключи търговията с 0,16% ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още