IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google Glass вече и в лещите

Миниатюрните устройства ще помагат на хора с увредено зрение, а камерата в тях ще се активира с мигане

16:06 | 17.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През няколко месеца в интернет се появява информация за революционно технологично откритие или устройство, което буквално взривява феновете на електронните джаджи. Обикновено иновативните устройства първоначално предизвикват чисто удивление, след години се налагат на пазара, а в края на живота си дори провокират подигравки за остарялата си концепция.

Умните очила Google Glass в момента се намират в преходния си период от учудването към масовото потребление. Засега само цената от 1500 долара спира пълното разпространение на устройството.

Но Google не спира дотук. От компания продължават технологичното си развитие, като последната им идея е да създадат контактни лещи, които могат да правят снимки.

По последна информация компанията е подала заявка за патент за микро камера, която да работи съвместно с контактните лещи, разработвани от компанията за хора, болни от диабет. Идеята е специални датчици в лещите да следят за нивата на глюкоза в сълзите на собственика.

Патентът засяга една от основните функции на Google Glass – възможността на устройството да прави снимки. Компанията иска да предложи същия модул, но с много по-малки размери, позволяващи вграждането му в контактни лещи.

Революционните лещи имат потенциала да помогнат на хора с увредено зрение, смятат от Google. Нещо повече, обработването на суровата информация от снимките ще позволи на камерата да предвиди, че собственикът на лещите приближава натоварено кръстовище например, след което да го предупреди чрез звуков сигна, изпратен към смартфона в джоба му.

Клиентите ще могат да правят снимки просто като мигат, съобщава CNET.

Всичко това звучи едновременно откачено, свежо и воайорско. Основното притеснение е, че подобно устройство ще породи огромен дебат за нарушаване на личното пространство на хора, които не желаят да бъдат снимани.

Все още не се знае колко време ни дели от тези контактни лещи. А и това, че Google е подала заявка за патент, не означава, че ще видим завършен продукт на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още