IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google Glass за полицията и специалните части

Системата може да предоставя видео в реално време, планове на сграда или здравен картон на пациента

16:25 | 20.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google Glass за полицията и специалните части

Американската компания Mutualink демонстрира по време на събитието APCO 2013 как преносими технологии, например Google Glass, може да се използват от полицията, пожарникари и парамедици, предава ZDNet.

В съобщение за пресата се отбелязва, че с помощта на Google Glass всеки спасител „може да предоставя на живо видео от мястото на събитието на колегите си и едновременно с това да комуникира с партньорите по всякакъв начин". В допълнение пожарникарите например може да получават план на сградата, а санитарите и фелдшерите – пациентския картон.

За комуникацията Mutualink използва специално предвидената за спешни случаи LTE мрежа на FirstNet, чието развитие все още не е завършено. Тя следва да бъде на разположение дори в случай на бедствие или катастрофи, когато нормалната клетъчна мрежи е колабирала заради претоварване.

Системата на Mutualink предвижда да няма централна точка за наблюдение или облачна услуга за съхранение на събраните материали. Тези модели не се смятат за "солидни или насърчаващи поверителността“. „Всички потребители сами ще контролират дали да споделят своето медийно съдържание, или не".

Компанията от Кънектикът рекламира "социалните ползи" от използването на Google Glass. Въпреки това концепцията също така поражда и опасения за увеличаване на наблюдението, което може да бъде подсилено от полицията и работниците за спешна помощ с помощта на тези камери.

В същото време обаче камерите могат да служат и за да се изключи възможно неправомерно поведение от страна на полицейските служители. За тази цел все по-често в САЩ се използват камери, монтирани на каски. Така например в Ню Йорк през този месец стотици полицейски служители бяха инструктирани да носят камери, за да създават "обективни" записи на своята дейност. Подобна инициатива има и в Сиатъл, след като полицията там бе обвинена в използване на прекомерна сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още