IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google надвива Apple в класните стаи в САЩ

Таблетите на Google стават все по-предпочитани в образователната система

18:16 | 01.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple загуби своята дългогодишна преднина пред Google в американските училища. Лаптопът Chromebook изпревари iPad за първи път като най-популярно устройство в класните стаи, купувано от образователните институции за учениците, пише Financial Times.

Google е доставила 715 500 от евтините лаптопи в американските училища през третото тримесечие. За сравнение, броят на устройствата на Apple, доставени в училищата, е 702 000, посочват от компанията за проучвания IDC.

Това е първият път, в който Google успява да продаде повече устройства от своя конкурент и се превръща във водещ играч на многомилиардния образователен пазар. Последният се е превърнал в бойно поле за производителите на хардуер, които се опитват да спечелят лоялността на новото поколение потребители. Традиционно на този пазар доминират устройства с Windows, които имат десетилетия преднина пред iPad и Chromebook, но училищата все повече се насочват към по-евтини алтернативи.

„Chromebbok наистина набира скорост“, твърди Раджани Синх, анализатор в IDC. “Ръстът на Chromebook е основен проблем за iPad на Apple”.

Samsung, HP, Dell и Acer произвеждат Chromebook и активно промотират устройството в училищата, допълва тя.

Ниските първоначални разходи и по-лесното използване на устройството са сред предимствата на Chromebook. От своя страна, Apple предлага по-скъпи таблети, чиято цена започва от 379 долара за миналогодишния модел на iPad Air, като в цената е включена отстъпката за училищата.

Въпреки че тъчскрийнът прави iPad универсално устройство, интегрираната клавиатура на Chromebook също е фактор при избора.

Apple запазва малка преднина пред Google в училищата и колежите, където се използват лаптопи MacBook с операционна система OS X. Въпреки това проучването на IDC показва, че ръстът на продажбите на iPad се забавя навсякъде, дори и на пазара, който традиционно е бил силен за Apple.

Ipad се превърна в най-бързо продаващият се продукт в историята на Apple от пускането му на пазара през 2010 г., но приходите от него са спаднали с 14% през септември тази година спрямо същия период миналата година, тъй като клиентите си купуват по-нови устройства много по-бавно, отколкото експертите очакваха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още