Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Google отново работи над очила за смесена реалност

Джаджите ще се задвижват хардуерно от собствен чип, а софтуерно – от Android или нова уникална операционна система

Google отново работи над очила за смесена реалност

Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Според медийна публикация американският технологичен концерн Google разполага с екип, който работи по очила за смесена реалност с кодово име Project Iris. Устройството все още е в ранен етап на разработка и Google се надява да го пусне на пазара през 2024 г. The Verge твърди, че джаджите използват персонализиран чип, разработен от Google, подобно на най-новия смартфон на концерна от серията Pixel.

Още по темата

Хардуерът се захранва от Android, въпреки че последните обяви за назначение на специалисти подсказват, че се работи по уникална операционна система. Предвид ограниченията в мощността стратегията на Google е да използва своите центрове за данни, за да визуализира дистанционно някои графики и да ги предава в очилата чрез интернет връзка. Екипът на Pixel участва в някои от хардуерните елементи, но не е ясно дали в крайна сметка очилата ще носят марката Pixel. Почти на 100% е сигурно, че концернът няма да използва бранда Google Glass.

В екипа засега са включени около 300 души, а очилата ще работят като самостоятелно устройство без външна батерия.

Project Iris бележи завръщане в категория хардуер, в която Google има дълга и противоречива история. Началото бе поставено през 2012 г., когато Google Glass дебютира с гръм и трясък. А след това многогодишните усилия за продажбите на VR очилата тихомълком бяха сметени под килима през 2019 г. Оттогава Google е забележимо мълчалива по отношение на хардуерните си усилия в това пространство, като вместо това предпочита да се фокусира върху софтуерни функции като Lens, нейната визуална търсачка, и AR указанията в Google Maps.

И Meta Platforms, както и Apple работят върху подобни устройства. Очаква се продуктът на Meta да бъде пуснат на пазара през 2022 г., след като главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг заложи много на виртуалната и добавената реалност, обявявайки стремежа на компанията да се наложи в т. нар. Метавселена. В същото време Apple може да забави своите джаджи до 2023 г. поради трудности при разработката.


 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Apple е показала новите си очила за смесена реалност на борда на директорите си