IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Greenpeace: Повечето германци искат по-малко модели смартфони

Краткият жизнен цикъл на мобилните телефони крие все по-голям проблем за околната среда

11:51 | 22.08.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Greenpeace: Повечето германци искат по-малко модели смартфони

Почти две трети от германците са на мнение, че на пазара се предлагат твърде много модели мобилни телефони. Според поръчана от неправителствената еко организация Greenpeace анкета, проведена от Ipsos Mori, 69% от запитаните са съгласни с твърдението, че „производителите на телефони изнасят всяка година твърде много модели на пазара“. Трима от петима запитани биха желали мобилните им телефони да издържат повече време с едно зареждане, а голяма част от анкетираните се застъпват за това производителите да рециклират старите мобилни телефони.

11% от участниците в анкетата заявяват, че са давали за ремонт при производителя повреден телефон, а едва 9% от анкетираните са продали стар употребяван телефон или са го предали на специализирана в рециклирането фирма.

„Скоростта, с която производителите представят нови модели на пазара, не е оправдана от технологичния напредък", коментира Манфред Зантен, експерт в Greenpeace.

„Хората не получават усещането, че след една година вече притежават остарял смартфон. Производителите трябва да отговорят на желанието за по-устойчиви устройства и да вкарат на пазара по-жизнеустойчиви смартфони".

Според Greenpeace краткият жизнен цикъл на мобилните телефони крие все по-голям проблем за околната среда на фона на увеличаването на обема на продажбите и ниския дял на рециклиране.

В Германия на глава от населението се произвеждат по 21,7 кг електронни отпадъци на година - доста над средното ниво за ЕС от 18,7 килограма, но малко по-малко от САЩ, където са по 22,1 кг.

Веществата, които се съдържат в електронните отпадъци, като например PVC и бромирани забавители на горенето (пожароустойчиви съединения), застрашават с изхвърлянето си на незаконни сметища в Африка или Китай здравето на работниците и жителите и замърсяват почви и подземни води.

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Ми купувай бе , нали от такива като тебе евреите в америка вече не си знаят милиардите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
needle
преди 7 години
Ясно е че хем искаме батерията да издържа цяла седмица, а функционалностите да са все по разширени, но пазара няма да предложи такова нещо, все пак трябва да купуваме по-често.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
За хляба и бирата не зная , но светът би си живял съвсем спокойно и без изгъзиците дето се произвеждат всеки ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Ами те и по-малко мигранти искат, ама кой ги пита тях :]Иначе по темата, немците почти успяха да изградят социализма, ама малко не им достигна.А гринписа може да продължи темата и да предложи по-малко видове хляб, по-малко видове бира и всъщност що са ни толкова видове автомобили, като и само немските могат да свършат работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 7 години
Иначе за краткия жизнен цикъл:https://play.google.com/store/apps/details?id=air.org.molleindustria.phonestory2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
mapto
преди 7 години
Драги германци, не сте разбрали как функционира света. Това, че има много телефони на пазара, не означава, че трябва да ги купувате всичките. Един ви е достатъчен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още