IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HTC продава пореден завод за смартфони

Компанията възнамерява да се съсредоточи над виртуалната реалност

10:57 | 21.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тайванският производител на потребителска електроника HTC залага на виртуалната реалност и може би затова още преди година компанията обяви, че пазарът за виртуална реалност е по-важен за нея от този за смартфони.

Ето защо не е изненадващо, че HTC продава основната си фабрика за смартфони, за да може да осигури повече пари за инвестиции в областта на виртуалната реалност. 

Както пише China Daily, HTC е продала фабриката си в Шанхай за 91 млн. долара. Площта на застроената територия е 114,8 хиляди квадратни метра. Купувач е компанията Shanghai Xingbao Information Technology. 

Сделката обаче няма да послужи само за осигуряване на свежи средства, но е важна и за бъдещото основно направление на концерна. В бъдеще HTC ще се концентрира над по-малка палитра от смартфони и затова продаваният завод няма да е нужен за производствения процес.

Още през 2015 г. HTC продаде друга своя фабрика за 183 млн. долара, за да стабилизира финансовото си състояние.  Компанията има редица фабрики в Китай и Тайван, а продадената сега имаше капацитет от 2 млн. смартфона на месец. 

HTC отбелязва, че тази сделка ще „осигури оперативните потребности на дружеството за адаптиране и въвеждане в действие на ресурсите“. Компанията твърди, че постъпилите от продажбата средства ще бъдат насочени за по-нататъшното разширяване на дейността по разработване и внедряване на виртуални технологии.

Решението си за продажбата на завода в Шанхай тайванският концерн обяви през лятото на миналата година. Въпреки добрите продажби на шлемовете за виртуална реалност обаче все още значителна част от приходите на компанията се генерират от смартфони.

Но вече седмо поредно тримесечие HTC търпи загуби. През 2016 г. нетната загуба на компанията възлезе на 341 млн. долара, припомня Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още