Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Huawei отново предупреди САЩ за контрамерки

Eскалирането на ограниченията от двете страни ще доведе до „унищожаването на глобалната технологична екосистема, твърди Ерик Сю

Huawei отново предупреди САЩ за контрамерки

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Председателят на Huawei Technologies Co. предупреди САЩ да очакват противодействие от страна на китайското правителство, ако Вашингтон допълнително ограничи достъпа на технологичния гигант до доставчиците, тъй като през миналата година печалбата на компанията  расте с най-бавни темпове от три години.

Ерик Сю, председател на Huawei, заяви, че вярва, че Пекин ще отговори със собствени ограничения върху американските компании, опериращи в Китай, ако САЩ продължат да налага плановете за прекъсване на достъпа на Huawei до основен тайвански доставчик на чипове.

„Мисля, че китайското правителство няма просто да стои в готовност и да гледа как Huawei бива заклан", каза Сю по време на пресконференция, проведена чрез видеоконферентна връзка от централата на китайската компания в Шънджън. „Вярвам, че китайското правителство може също да предприеме някои мерки за противодействие", каза той, позовавайки се на материали в китайските държавни медии, предупреждаващи за перспективата за отмъщение от Пекин.

Още по темата

Администрацията на Тръмп напредва към налагането на нови ограничения, насочени към намаляване на достъпа на Huawei до Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSM) - най-големият световен производител на процесорни чипове, според хора, запознати със ситуацията.

Huawei продължава да се сблъсква със задълбочаващата се американска кампания за възпрепятстване на бизнеса ѝ и блокиране на съюзниците да купуват нейната 5G технология, в която е световен лидер. В допълнение към добавянето ѝ  в черен списък, САЩ  повдигна два обвинителни акта, в които се твърди, че китайската компания е откраднала технологията и е нарушила американските санкции срещу Иран. Huawei отрече всички обвинения.

Huawei се сблъсква и с други проблеми през тази година, включително избухването на новия коронавирус в Китай в края на декември, който оттогава се разпространи по целия свят, който нарушава веригите за доставки и логистика, наложи икономии и сви потребителското търсене.

Сю заяви, че очаква забавяне на развитието на 5G мрежата в Европа, където няколко държави са сред най-силно засегнатите от пандемията. Той каза, че 5G развитието напредва  в Китай след напредъка на страната в борбата с болестта.

Ограниченията, наложени през миналия май на Huawei, попадайки в черния списък на САЩ,  допринесоха за рязкото забавяне на растежа на печалбата през 2019 г., казва Сю. Това се случва въпреки отчитането на скок на приходите с 19% до почти 860 млрд. юана (121 млрд. долара) Нетната  печалба нарасна с 6% до 62,7 млрд. юана, или около 8,8 млрд. долара. Това беше най-малкото покачване от 2016 г. През 2018 г. печалбата скочи с 25% и се повиши с 28% през предходната година на фона на оживеното търсене в световен мащаб на нейните смартфони и телекомуникационни устройства.

Сю заяви, че Huawei може да достави чипове от алтернативни доставчици в Китай и Южна Корея, ако администрацията на Тръмп продължи с нови ограничения на веригата за доставки, но предупреди, че ескалирането на ограниченията от двете страни ще доведе до „унищожаването на глобалната технологична екосистема“.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
0
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Huawei са най-големите отвратитковци от китайските фирмите .....

Още от Хардуер
Добрите новини за пазара на компютри са още по-добри за Google