IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei продава Honor на Digital China и властите в Шънджън?

Очаква се сделката да бъде обявена официално най-рано в края на тази седмица

10:14 | 10.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Китайският технологичен гигант Huawei планира да продаде звеното си за бюджетни телефони Honor за 100 млрд. юана (15,2 млрд. долара) в рамките на сделка с консорциум с дистрибутора на смартфони Digital China и с властите в родния си град Шънджън, твърдят източници, запознати с въпроса, предава Ройтерс.

Всичко това се случва в момент, в който американските рестрикции върху доставките към Huawei Technologies принуждават втория по големина производител на смартфони (след южнокорейската Samsung Electronics) да се фокусира върху висок клас телефони и корпоративно ориентирания си бизнес, посочват още източниците.

Освен това показва, че не се очаква особено голяма промяна в начина, по който САЩ възприемат Huawei, когато става дума за национална сигурност, дори след промените в администрацията, допълва един от източниците.

Продажбата, изцяло в брой, ще включва всички активи, включително марката, развойната дейност и управлението на веригата на доставките, твърдят източниците. Според източник Huawei може да обяви официално новината още в неделя.

Основният дистрибутор на Honor – Digital China Group, ще стане един от двата ключови акционера в продаденото звено Honor Terminal Co с дял от близо 15%, посочват двама източници. Honor Terminal в момента е изцяло собственост на Huawei, сочи корпоративен регистър.

Digital China, която си партнира и с Huawei в сфери като изчислителните облаци, планира да финансира сделката с банкови заеми. Тя ще бъде придружена от поне три държавни инвестиционни банки във финансовия и технологичен център Шънджън, като всяка от тях ще притежава от 10 до 15%.

След продажбата Honor планира да запази по-голямата част от мениджърския екип и своите над 7 хил. служители. Освен това иска да стане публична компания в рамките на три години, твърдят източниците, пожелали да останат анонимни.

Honor отказва да коментира въпроса. Huawei, Digital China и властите в Шънджън не са отговорили веднага на поканата да коментират.

Миналата година американското правителство предприе действия, чрез които да попречи на повечето американски компании да правят бизнес с Huawei, която е и най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света. Вашингтон твърди, че прави това заради опасения за националната сигурност. Huawei многократно е отричала тези обвинения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още