Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Huawei ще увеличи годишния си бюджет за R&D до поне 15 млрд. долара

Почти половината от всички служители на китайския концерн са ангажирани с научноизследователска и развойна дейност

Huawei ще увеличи годишния си бюджет за R&D до поне 15 млрд. долара

Снимка: Ройтерс

Китайската технологична компания Huawei Technologies заяви в четвъртък, че ще увеличи годишните си разходи за научноизследователска и развойна дейност до диапазона 15 млрд. - 20 млрд. долара, докато се бори да стане световен лидер в 5G технологията, предаде Ройтерс.

Още по темата

През изминалата 2017 г. компанията инвестира 89,7 млрд. юана (13,23 млрд. долара ) за научноизследователска дейност, което е почти 15% от общите ѝ приходи.

Huawei ще посвети 20-30% от тази сума за базови научни изследвания, в сравнение с предишните си очаквания за дял от 10%,  съобщи в изявление най-големият китайски производител на телекомуникационно оборудване и смартфони.

Китайската компания е сред водещите световни инвеститори в научноизследователската и развойната дейност. Световните гиганти Amazon и Alphabet са двете компании, които имат най-високи разходи за подобна дейност в Съединените щати. За 2017 г. те са изхарчили  съответно 22,6 млрд. долара и 16,6 млрд. долара, показват данни Factset. 

Около 80 000 от служителите на Huawei, или 45% от общата ѝ работна сила, са ангажирани с научноизследователска и развойна дейност, обяви компанията в своя уебсайт.

Повишените разходи идват на фона на усилията на редица страни, като Съединените щати, Австралия и Великобритания, да отблъснат технологиите за мрежова комуникация на Huawei и на фона на засилващите се международни политически напрежения.

В доклад на правителството на Обединеното кралство, излязъл през миналата седмица, се твърди, че проблемите с техническата и снабдителната верига при мрежовото оборудване на Huawei са изложили британските телекомуникационни мрежи на рискове в сигурността, Затова предишното им одобрение се отменя.

Според много американски и австралийски политици фирмата улеснява шпионажа на китайското правителство. Това са обвинения, които Huawei многократно отрича.

Още по темата

В четвъртък от компанията изразиха намеренията си да наложат справедливи и разумни (FRAND) такси за своята 5G интелектуална собственост, за да направят по-лесно възприемането ѝ. Очаква се новата технология да бъде широко използвана през 2020 г.

Китайски компании, начело с Huawei, ще притежават около 10% от основните патенти за 5G по света, което е значителен скок в сравнение с техния дял в 4G и 3G епохите, показват последни анализи по темата.
 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Apple се опитва да конкурира Amazon в Сиатъл