IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Германия забранява продажбите на някои модели iPhone по искане на Qualcomm

Apple може да обжалва съдебното решение

20:33 | 20.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на чипове Qualcomm си гарантира втора съдебна заповед срещу Apple, която ѝ забранява да продава някои модели iPhone в Германия, които използват чипове на Intel и части от друг доставчик – Qorvo, пише CNBC.

Това е втората голяма победа на Qualcomm срещу Apple, след като на 10 декември китайски съд издаде заповед срещу прoизводителя на iPhone за предполагаеми патентни нарушения.

Новото решение няма да влезе в сила веднага, ако Apple обжалва, посочи съдия Матиас Циган в съда. Германският случай е третото голямо усилие на Qualcomm да забрани продажбата на скъпите смартфони заради обвинения в патентно нарушение, след като заведе случая в съдилища в САЩ и Китай.

В Германия Qualcomm настоява забрана на някои модели iPhone с чипове на Intel. Съдията реши, че телефоните, които разполагат с комбинация от чипове на Intel и такива на Qorvo, нарушават един от патентите на Qualcomm за функция, която помага на мобилните телефони да пазят енергията на батерията, докато изпращат и получават сигнали за безжичен интернет.

„Вярваме, че нашият чип не нарушава патентите от делото и съдът трябваше да стигне до различно заключение, ако беше разгледал всички доказателства. Разочаровани сме, че на създателя на нашия чип, който присъства на изслушването, не му беше дадена възможността да свидетелства или да представи други доказателства, които доказват обратното на заявеното от Qualcomm“, коментираха от Qorvo.

Apple и Intel не са открити за коментар. Говорител на Qualcomm не е коментирал веднага въпроса, след като му е изпратено допитване.

Qualcomm заведе дело срещу Apple в районния съд в Мюнхен през юли миналата година, с искането за забрана на продажбите на някои от телефоните в Германия, както и парично обезщетение за нанесените щети. Случаят е част от по-големия съдебен спор между двете компании, в която Apple твърди, че Qualcomm ползва антиконкурентни бизнес практики, за да защити монопола си на пазара на модемни чипове.

Федералната търговска комисия в САЩ също съди Qualcomm за нейните бизнес практики, а случаят ще бъде разгледан от съда в Калифорния през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още