Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Япония може да забрани правителствените договори с Huawei и ZTE

Междувременно стана ясно, че арестът на главния финансов директор на Huawei може да е свързан и с банкови измами

Япония може да забрани правителствените договори с Huawei и ZTE

Снимка: Ройтерс

Япония възнамерява да забрани правителствени сделки за устройства и оборудване от китайските технологични компании Huawei и ZTE Corp, за да повиши защитата си срещу изтичане на поверителна информация и кибератаки, предава Ройтерс, като се позовава на запознати източници.

Още по темата

Huawei доставя мрежово оборудване на частните японски телекоми NTT Docomo и KDDI Corp. А SoftBank Group Corp има дълготрайни отношения с Huawei - която през 2011 г. стана първата китайска фирма, присъединила се към японското консервативно бизнес лоби Keidanren - и си партнира с него в областта на 5G проучванията.

Японският вестник Yomiuri, който първи съобщи новината, отбелязва, че се очаква правителството да преразгледа вътрешните регулации за снабдяване още в понеделник. Правителството не планира конкретно да назове Huawei и ZTE в преразглеждането, но ще въведе мерки за укрепване на сигурността, които се отнасят за компаниите, твърдят двама източника.

Говорителят на правителството Йошихиде Суга отказва да коментира темата, но отбелязва, че страната работи в тясна връзка със Съединените щати в широк кръг от области, включително киберсигурността. Американските разузнавателни агенции твърдят, че Huawei е свързана с китайското правителство и устройствата й може да имат скрити възможности, които да се използват за шпионаж. Доказателства в подкрепа на тези твърдения обаче не бяха приведени, а Huawei отрича обвиненията.

По-рано през тази година САЩ също решиха да въведат забрана за покупка и използване от американските държавни служби на телекомуникационно оборудване ZTE и Huawei.

Австралия и Нова Зеландия вече блокираха изграждането на телекомуникационна мрежа от пето поколение (G5) от Huawei.

Някои частни компании на различни части по света започнаха да се дистанцират от китайските фирми. В САЩ дъщерното дружество на SoftBank – мобилния оператор Sprint Corp, обяви, че вече не притежава оборудване от Huawei или ZTE. SoftBank се опитва да завърши продажбата на подразделението си на T-Mobile US Inc.

В сряда британската компания BT Group съобщи, че отстранява оборудването на Huawei от основната част от мобилни си дейности от трето и четвърто поколение (3G и 4G) и няма да използва услугите на компанията във възловите части на мрежата си от следващото поколение.

Междувременно стана ясно, че задържането на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу от канадските власти във Ванкувър по искане на САЩ е било в рамките на американско разследване на предполагаема схема за използване на глобалната банкова система за избягване на санкциите на САЩ срещу Иран.

Съединените щати разследват най-малко от 2016 г. дали Huawei не е изпращала продукти с произход от САЩ към Иран и други страни в нарушение на законите за износа и санкциите на САЩ, съобщи Ройтерс през април. Съвсем наскоро разследването е включило и твърдения за това дали компанията е използвала HSBC Holdings Plc за провеждане на незаконни сделки с Иран, твърдят източници на Ройтерс. 

На компаниите е забранено да използват финансовата система на САЩ, за да прехвърлят стоки и услуги на санкционирани субекти. Ако производителят на мобилни телефони и оборудване за телекомуникации е извършвал такива трансакции и след това е подвел HSBC за истинското естество на сделките, може да бъде подведен под отговорност за банкови измами, казват експерти

И Huawei, и HSBC отказват да коментират темата. Самата банка не е включена в разследванията, твърдят източници.

През 2012 г. HSBC плати 1,92 млрд. долара и сключи извънсъдебно споразумение за прокуратура със същата американска прокуратура за нарушаване на законите за санкции и за пране на пари в САЩ.

В рамките на тази сделка HSBC беше задължена да бъде наблюдавана в продължение на пет години, за да преразгледа усилията си за предотвратяване на изпирането на пари и нарушенията на санкциите.

Търгуваните в САЩ акции на HSBC се обезцениха с над 6 на сто в четвъртък, след като се появиха първите материали по темата. Те приключиха деня със спад от 3,6 на сто.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
Още по темата: Хардуер Huawei ZTE

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Американските компании могат да получат лицензи за Huawei до края на юли