Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

IBM иска 2,5 млрд. долара от GlobalFoundries на фона на приближаващото ѝ IPO

Според по-малкия производител става дума за извиване на ръце и изнудване

IBM иска 2,5 млрд. долара от GlobalFoundries на фона на приближаващото ѝ IPO

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

GlobalFoundries Inc. поиска съдия да постанови, че не дължи 2,5 млрд. долара на International Business Machines Corp. (IBM) за сключена през 2014 г. сделка, в която производителят на полупроводници е придобил нерентабилно подразделение за производство на чипове от IBM.

В жалба, подадена в понеделник до Върховния съд на Ню Йорк, GlobalFoundries настоява за декларативно решение, че не е нарушила споразумението и заяви, че IBM заплашва да я съди. Искът се случва в момент, в който GlobalFoundries работи с банки по първичното си публично предлагане (IPO), което може да оцени производителя на чипове на около 30 милиарда долара.

GlobalFoundries е американска компания, която произвежда интегрални схеми за големи имена в индустрията. Сред тях са AMD, Broadcom, Qualcomm, и STMicroelectronics.

Още по темата

„Това действие произтича от погрешно и недобре замислено усилие на правния отдел на IBM да се опита да извлече необичайно плащане“, се казва в жалбата на GlobalFoundries.

През 2014 г. IBM плати на GlobalFoundries 1,5 млрд. долара, за да придобие тя губещия бизнес. Като част от сделката GlobalFoundries стана изключителен доставчик на IBM за определени енергийни процесори през следващите 10 години в замяна на достъп до интелектуалната собственост на IBM. GlobalFoundries придоби производствени мощности в Ийст Фишкил, Ню Йорк и Върмонт.

GlobalFoundries е подкрепян финансово от суверенния фонд на Абу Даби Mubadala Investment Co. Производителят на чипове излиза на пазара като публична компания в момент, в който многобройни браншове се оплакват, че не могат да получат достатъчно чипове, а правителствата по целия свят се подготвят да осигурят финансова подкрепа за разширяване на производствата.

Още по темата

В делото си GlobalFoundries заяви, че настояването на IBM за обезщетение е „силно подозрително“, тъй като следва новините за потенциалното IPO. GlobalFoundries също така заяви, че IBM „все още не е предоставила никакво съществено обяснение“ на твърденията си за предполагаемото нарушение.

В делото си GlobalFoundries твърди, че е инвестирала милиарди долари за разработване на модерна технология за производство на чипове, но е решила да не следва „неуспешната стратегия“ на IBM и е уведомила IBM през 2018 г.

Според съдебните документи разработването на технологиите за чипове е по-предизвикателно и скъпо, отколкото се е очаквало първоначално, което е довело до забавяне на целевите етапи на проекта. GlobalFoundries казва, че е похарчил повече пари, за да навакса, но въпреки това е изостанал от конкурентите, включително Samsung Electronics Co. и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Също така твърди, че IBM е била „добре запозната“ с изоставето ѝ.

IBM не се е оплаквала от действията на GlobalFoundries, докато не са се появили новините за потенциалното ѝ IPO и сега търси „бърз начин да осребри претенциите си“, твърди GlobalFoundries.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Въпреки голямото търсене проблемите на Infineon продължават