Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

IBM не оправда очакванията за приходите си

Слабо представяне на сектора със сървъри и неизгодни валутни курсове са натежали на представянето

IBM не оправда очакванията за приходите си

Снимка: Ройтерс

Слабо представяне на сектора със сървъри и неизгодни валутни курсове отново сложиха край на започналия през лятото нов възход на американския технологичен ветеран International Business Machines Corp. и поставиха под съмнение стратегията му за стимулиране на растежа чрез нови бизнеси като облачните технологии и изкуствения интелект, предава Bloomberg. 

През трите месеца до края на септември приходите са спаднали на годишна база с около 2% до 18,8 млрд. долара (15,6 млрд. евро), поясни IT-концернът. Експертите обаче очакваха значително по-висок резултат от 19,1 млрд. долара.

Приходите от облачния бизнес, които се превърнаха в ключова метрика, са нараснали с 10 на сто за периода до 4,5 млрд. долара – по-бавен ръст от отчетения през предишното тримесечие 20-процентен скок. 

Още по темата

Инвеститорите реагираха с разочарование на резултатите и в следборсовата сесия акциите поевтиняха с над 4 на сто. Тримесечната печалба спада с 1% на годишна база до 2,7 млрд. долара, което е малко по-добър резултат от предварителните очаквания. Печалбата на акция възлиза на 3,42 долара за ценна книга спрямо очаквания за 3,40 долара по данни на Bloomberg.

След шест години на спадове в приходите 107-годишната компания генерира ръстове през последните три тримесечия. Това до голяма степен се дължи на старите мейнфрейми, огромните компютри, които помагат за осъществяване на световните финансови трансакции и други сложни изчисления за бизнеса и правителствата.  Така се оказа, че класическият хардуерен сегмент отново се развива много по-добре, но през последното тримесечие почти не генерира печалба, защото продажбеният цикъл за тези компютри, започнат преди около година, почти приключва.

Групата претърпя дълбоки промени и вече се фокусира върху по-нови бизнеси, като облачните услуги, анализа на данни и изкуствния интелект.

IBM също така изпитва проблеми със силния долар, който намалява международните приходи след преобразуване в местна валута. Американската компания генерира по-голямата част от продажбите си в чужбина.

Книжата на IBM се обезцениха с 4,7 на сто до 138,25 долара в разширената сесия. От началото на годината те отчитат спад от 5,4 на сто спрямо нарастване с 5,1 на сто за индекса Standard & Poor’s 500.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Huawei отлага пускането на огъващия се Mate X с три месеца