IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM прекрати преговорите с Globalfoundries за бизнеса й с чипове

Двете страни не са се договорили за цената на сделката, пише Bloomberg

16:35 | 28.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
IBM прекрати преговорите с Globalfoundries за бизнеса й с чипове

Американският технологичен концерн IBM е прекратил преговорите с Globalfoundries за продажбата на своето подразделение за чипове. Както пише Bloomberg, позовавайки се на запознати с разговорите източници, двете страни не са успели да се споразумеят по отношение на цената.

Офертата на Globalfoundries, която принадлежи на инвестиционно дружество на правителството на Абу Даби, е била отклонена от IBM като твърде ниска, твърди източник на Bloomberg. Говорителят на IBM Джеймс Скайлъс, както и Кевин Кимбъл, говорител на базирания в Санта Клара, Калифорния, производител на чипове Globalfoundries, отказват да коментират статията.

Провалът на сделката се счита от Bloomberg за сериозен удар за главния изпълнителен директор на IBM Джини Ромъти. Чрез продажба на нерентабилни дивизии тя се опитва да постигне целта за печалба за 2015 г. и да стабилизира продължаващия вече девет тримесечия спад в продажбите. GlobalFoundries, която има фабрика за чипове в щата Ню Йорк, както и съвместен проект за технологично развитие с IBM, е класифицирала производството на IBM като маловажно или дори като безполезно заради остарялата производствена база.

През юни Bloomberg писа, че Globalfoundries първоначално е проявила интерес към придобиване на инженерни екипи и интелектуална собственост от IBM, а не толкова към производствените мощности, които имат малка стойност, тъй като са повече от 10-годишни.

IBM търси купувач за този бизнес от миналата година, пише Bloomberg. През февруари тази година IBM все още бе съсредоточена към решение за съвместно предприятие, за да запази контрола на дизайна на чипове и своята интелектуална собственост.

Производството на чипове е много капиталоемък бизнес и склонен към колебания. Продажбата на производството на полупроводници би била най-стратегически значимата стъпка за IBM, откакто бе взето решението за поетапното спиране на производството на персонални компютри през 2004 г. Загубите за IBM от подразделението на компанията за производство на чипове са около 1,5 милиарда долара на година по данни на източниците на Bloomberg.

Припомняме, че през януари IBM продаде за 2,3 млрд. долара нискодоходната част от своя сървърен бизнес на китайския производител на компютри Lenovo, който преди това вече придоби PC бизнеса. Сделката също така включва легендарните лаптопи Thinkpad. IT гигантът все повече се съсредоточава върху софтуера и услугите, защото тези области обещават по-високи печалби. Lenovo, от своя страна, вече надмина по данни на IDC и Gartner американските конкуренти Hewlett-Packard и Dell на пазара на компютри.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още