IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM разработи нов супер чип, от който може да спечели и Европа

Новите чипове имат с 45 процента по-висока производителност и 75 процента по-ниска консумация на енергия от полупроводниците, предлагани днес

14:09 | 26.05.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: IBM</em></p>

Снимка: IBM

Американската IT компания IBM представи чип, който позволява четири пъти по-дълъг живот на батерията в сравнение с най-модерните чипове в момента. „Това е забележително постижение в научните изследвания“, казва анализаторът от Forrester Глен О’Донъл.

Използвайки така наречената двунанометрова технология, разработчиците са поставили 50 милиарда транзистора върху чип с размер на нокът. Никой не е правил това преди. 

Това е крайъгълен камък за индустрията, от който би могла да се възползва и Европа, тъй като IBM работи в тясно сътрудничество с Intel, най-големия производител на полупроводници в света. Изпълнителният директор на Intel Пат Гелсингер наскоро обяви плановете си да инвестира във фабрика на европейския континент.

Има големи шансове след това групата да преобразува производството си към пионерния двунанометров процес. „Когато изграждаме, използваме най-новите технологии“, казва мениджърът на Intel Кристиан Андерка, цитиран от Handelsblatt.

Това би било изцяло по вкуса на Тиери Бретон. Еврокомисарят иска отново да превърне Европа в мощен център на чип индустрията, с най-модерните фабрики - проект, който не е без противоречия в полупроводниковата индустрия.

Мярката на всички неща в индустрията е броят на транзисторите на чип. На най-модерните в момента чипове има място за петнанометрови транзистори. Нанометърът е равен на милионна част от сантиметъра. По-малките транзистори консумират по-малко енергия, изчисляват по-бързо и позволяват по-малки размери на чипа.

Според IBM новите чипове, произведени с двунанометрова технология, имат с 45 процента по-висока производителност и 75 процента по-ниска консумация на енергия от полупроводниците, предлагани днес по седемнанометрова технология. „Чиповете не генерират толкова много топлина“, обяснява О’Донъл. Това означава, че "те не трябва да се охлаждат толкова много, а това спестява електричество. Понастоящем повечето процесори, мозъкът на всеки компютър, се произвеждат по десетнанометрова технология или дори по-големи", казва О’Донъл.

90 процента от чиповете с по-малко от десет нанометра в момента идват от Тайван, а останалите - от Южна Корея. Природни бедствия, международни конфликти или прекъсване на електричеството могат да отрежат света от доставките на тези чипове, предупреждават от Boston Consulting Group (BCG) и американската индустриална асоциация Sia в проучване.

Ето защо еврокомисарят Бретон иска да вкара производството на следващото поколение чипове от висок клас в Европа до 2030 г. Той има предвид диапазона от по-малко от пет нанометра до два нанометра - тоест полето, което сега отваря IBM.

Само Intel гледа към Европа

„Искаме да се върнем към предишния ни пазарен дял в производството, за да отговорим на нуждите на нашите индустрии“, казва Бретон. В момента ЕС произвежда по-малко от десет процента от всички чипове в света, но консумира 20 процента. Французинът възнамерява за целта да осигури публични пари за милиарди евро.

Последна актуализация: 18:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
...а както знаеш, сметки без кръчмар не се правят :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 2 години
така е... там философията е кръчмарска...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Там философията е друга - важното е ключа да е голям, пък все ще се намери както да се отвърти с него ;]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 2 години
Ей, дали ще сме живи да видим как използват наноботи в медицината :]---нали знаеш че в Русия всичко което се отвива с ключ 22 и надолу се води нанотехнология... така че в някои държави вече го има ! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ще спечели дамо ако е чип от казиното на мр. Тръмп ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ако не знаеш, фабриките в Ботевград бълват продукция за цял свят, дори не достигат работници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Ей, дали ще сме живи да видим как използват наноботи в медицината :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Един Българин
преди 2 години
Може да направят фабриките в Ботевград - имаме традиции. Лошото е че 40 млрд лв незнам от къде ще вземем за това рисково начинание. ЕС няма да даде такива пари за периферията си :). Работната ръка от друга страна е евтина и квалифицируема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
youtube.com/watch?v=TMICqOZRxMc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още