Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

IBM разработи нов супер чип, от който може да спечели и Европа

Новите чипове имат с 45 процента по-висока производителност и 75 процента по-ниска консумация на енергия от полупроводниците, предлагани днес

IBM разработи нов супер чип, от който може да спечели и Европа

Снимка: IBM

Американската IT компания IBM представи чип, който позволява четири пъти по-дълъг живот на батерията в сравнение с най-модерните чипове в момента. „Това е забележително постижение в научните изследвания“, казва анализаторът от Forrester Глен О’Донъл.

Използвайки така наречената двунанометрова технология, разработчиците са поставили 50 милиарда транзистора върху чип с размер на нокът. Никой не е правил това преди. 

Това е крайъгълен камък за индустрията, от който би могла да се възползва и Европа, тъй като IBM работи в тясно сътрудничество с Intel, най-големия производител на полупроводници в света. Изпълнителният директор на Intel Пат Гелсингер наскоро обяви плановете си да инвестира във фабрика на европейския континент.

Има големи шансове след това групата да преобразува производството си към пионерния двунанометров процес. „Когато изграждаме, използваме най-новите технологии“, казва мениджърът на Intel Кристиан Андерка, цитиран от Handelsblatt.

Още по темата

Това би било изцяло по вкуса на Тиери Бретон. Еврокомисарят иска отново да превърне Европа в мощен център на чип индустрията, с най-модерните фабрики - проект, който не е без противоречия в полупроводниковата индустрия.

Мярката на всички неща в индустрията е броят на транзисторите на чип. На най-модерните в момента чипове има място за петнанометрови транзистори. Нанометърът е равен на милионна част от сантиметъра. По-малките транзистори консумират по-малко енергия, изчисляват по-бързо и позволяват по-малки размери на чипа.

Според IBM новите чипове, произведени с двунанометрова технология, имат с 45 процента по-висока производителност и 75 процента по-ниска консумация на енергия от полупроводниците, предлагани днес по седемнанометрова технология. „Чиповете не генерират толкова много топлина“, обяснява О’Донъл. Това означава, че "те не трябва да се охлаждат толкова много, а това спестява електричество. Понастоящем повечето процесори, мозъкът на всеки компютър, се произвеждат по десетнанометрова технология или дори по-големи", казва О’Донъл.

90 процента от чиповете с по-малко от десет нанометра в момента идват от Тайван, а останалите - от Южна Корея. Природни бедствия, международни конфликти или прекъсване на електричеството могат да отрежат света от доставките на тези чипове, предупреждават от Boston Consulting Group (BCG) и американската индустриална асоциация Sia в проучване.

Ето защо еврокомисарят Бретон иска да вкара производството на следващото поколение чипове от висок клас в Европа до 2030 г. Той има предвид диапазона от по-малко от пет нанометра до два нанометра - тоест полето, което сега отваря IBM.

Само Intel гледа към Европа

„Искаме да се върнем към предишния ни пазарен дял в производството, за да отговорим на нуждите на нашите индустрии“, казва Бретон. В момента ЕС произвежда по-малко от десет процента от всички чипове в света, но консумира 20 процента. Французинът възнамерява за целта да осигури публични пари за милиарди евро.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

1
 
5
 
9
0pk до: khao
преди 4 месеца
...а както знаеш, сметки без кръчмар не се правят :D
4
 
0
 
8
khao до: 0pk
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
така е... там философията е кръчмарска...
0
 
2
 
7
0pk до: khao
преди 4 месеца
Там философията е друга - важното е ключа да е голям, пък все ще се намери както да се отвърти с него ;]
5
 
1
 
6
khao до: 0pk
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ей, дали ще сме живи да видим как използват наноботи в медицината :]---нали знаеш че в Русия всичко което се отвива с ключ 22 и надолу се води нанотехнология... така че в някои държави вече го има ! :))
2
 
0
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
ще спечели дамо ако е чип от казиното на мр. Тръмп ! :):)

Още от Хардуер
Dell планира обратно изкупуване на акции за 5 млрд. долара