IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IDC прогнозира рекорден спад на продажбите на компютри през 2013 година

Очаква се пазарът да се свие с над 10% заради повишеното търсене на мобилни устройства

12:10 | 03.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
IDC прогнозира рекорден спад на продажбите на компютри през 2013 година

Продажбите на персонални компютри ще отчетат "най-големия годишен спад" през 2013 г., според изследователската компания International Data Corporation (IDC), цитирана от BBC.

Фирмата обяви, че очаква продажбите на персонални компютри да отбележат спад с 10,1% през тази година, което е повече от предварителните прогнози за 9,7%.

През последните шест тримесечия продажбите на компютри не спират да намаляват, а това е най-дългият спад в историята.

Причината за всичко това е нарастващата популярност на таблетите и смартфоните.

По данни на IDC продажбите ще продължат да намаляват и през 2014 г., но с по-бавни темпове.

През юли тази година фирмата обяви, че все още смята, че има шансове за известно подобрение в растежа през втората половина на годината, но прогнозата изглежда няма да се окаже вярна.

Компанията обясни, че интересът към персоналните компютри е станал ограничен, „което води до малка индикация за положителен растеж след подмяната на съществуващите системи“.

Една от ключовите възможности за растеж е на нововъзникващите пазари, но IDC заяви, че като цяло интересът е спаднал и вероятно и там продажбите ще намалеят през 2014 г.

По-рано тази година изследователската фирма Gartner обяви, че множеството евтини таблети с Android привличат все повече потребителите на развиващите се пазари и това нанася сериозен удар върху продажбите на настолни компютри.

Като цяло обаче пазарът за корпоративни клиенти се развива по-добре от потребителския. Очаква се първият да се свие с 5 на сто през 2013 г. на годишна база, а в потребителския сегмент се прогнозира свиване с 15%, посочват от IDC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още