IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Infineon повиши прогнозата си предвид скока на търсенето на чипове

Компанията продължава да следи рисковете на пазара

14:57 | 04.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Германският производител на чипове Infineon Technologies очаква, че приходите му за цялата 2021 г. ще са около 10,8 млрд. евро. Сумата се оказа над очакванията на анализаторите и над предишната прогноза за 10,5 млрд. евро, пише Bloomberg.

Добрите финансови резултати на Infineon бяха обявени след като Qualcomm, най-големият производител на чипове за смартфони, предупреди, че не успява да отговори на търсенето. Това е сигнал, че дефицитът на чипове се разпространява в глобален мащаб.

„Чиповете са по-нужни от всякога“, коментира Райнхард Плос, който е главен изпълнителен директор на Infineon. „Следим отблизо продължаващите рискове“.

Цената на акциите на компанията спадна с 1,6% преди началото на търговията във Франкфурт.

Фирмата обяви, че ще измести началото на производството в новия си завод във Филах за последното тримесечие на фискалната 2021 г. и ще засили производствените инвестиции предвид растящото търсене.

Infineon заяви, че приходите ѝ за първото тримесечие от автомобилния сегмент са били особено силни, а тя очаква приходите за второто да са между 2,5 млрд. и 2,8 млрд. евро.

През миналата година акциите на Infineon записаха най-доброто си представяне от десетилетие. Стойността им скочи с 55% през 2020 г., тъй като компанията беше подкрепена от възстановяването на автомобилния сектор, който започна да излиза от кризисната ситуация, свързана с пандемията.

Анализатори очакват Infineon да продължи да печели от силното си присъствие на пазара на автомобилни чипове. Други тенденции, които дадоха тласък на Infineon, са насочването към работа от вкъщи, гейминга и 5G, твърди анализаторът на Goldman Sachs Group Александър Дювал.

Фирмата отчете 489 млн. евро печалба за първото тримесечие спрямо прогноза на анализаторите за 416,8 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още