IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel готви революция във виртуалната реалност

Компанията представи прототип на очила, които вярва, че другите компании трябва да развиват и продават

11:04 | 17.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Intel полага нови усилия в оформянето на бързо развиващия се пазар на технологии за виртуална реалност, демонстрирайки прототип на необичайни очила, каквито се надява, че други компании ще произвеждат и продават, пише Wall Street Journal.

Производителят на чипове, който също така обяви планове за съвместна работа с Microsoft в сферата, твърди, че прототипът му, наречен „Project Alloy”, се различава от другите очила за виртуална реалност по няколко неща. Основното е това, че не трябва да бъде свързан с изключително силен компютър, както изисква устройството на Facebook Oculus Rift.

Project Alloy разполага с технология, поддържаща предна 3D камера, известна като RealSense, която позволява на потребителя да вижда обектите, които го заобикалят във физическия свят, и да използва жестовете си, за да задава команди, вместо да прави това посредством отделен контролер. Освен това камерата премахва нуждата от поставяне на сензори, които да помагат на хората да не се блъскат в стените наоколо.

Отделно от това Intel обяви споразумението си с британската компания за чипове ARM Holdings. То ще помогне на един от развиващите се бизнеси на Intel – да създава базирани на предложенията на ARM продукти, използвайки нови процеси, които Intel планира да представи през следващата година.

Подходът на Intel към очилата може да бъде смятан за вариация на разширената реалност – термин, който обикновено е насочен към комбинирането на дигитални изображения с физическия свят. Във вторник компанията предложи термина „слята реалност“ за Project Alloy, подчертавайки предимствата на RealSense.

Главният изпълнителен директор на Intel Браян Крзанич обяви, че компанията ще сподели какви са спецификациите на Project Alloy, за да позволи на други компании да направят собствени версии на продукта. Това ще се случи през втората половина на 2017 г. От Intel обаче не посочиха каква ще е цената на устройството.

Ходът на Intel съвпада с усилията на Microsoft в сферата на виртуалната и разширената реалност, като създаването на очилата HoloLens и софтуера Windows Holographic. Тери Майерсън, изпълнителен вицепрезидент на Microsoft, заяви, че компанията ще работи с Intel за определяне на това, от което се нуждаят разработчиците, за да създават софтуер, който да работи с технологиите и на двете компании.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още