Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Intel губи дял от AMD на пазара на процесори

Причина за това е по-слабото търсене на Chromebook

Intel губи дял от AMD на пазара на процесори

Снимка: Bloomberg L.P.

Intel се раздели с повече от 2 процентни пункта от пазарния си дял в полза на Advanced Micro Devices (AMD) през третото тримесечие. Това е поредно отстъпление за пионера в производството на чипове, който губи част от технологичното си предимство, пише Bloomberg.

На AMD се падат 24,6% от продажбите на процесори за персонални компютри за третото тримесечие, над 22,5% година по-рано, сочат данни на Mercury Research.

Промяната беше ускорена от големия спад в търсенето на чипове, използвани в ниския клас лаптопи като Chromebook, които разчитат на процесорите на Intel.

Intel все още държи 75% от пазара на процесори за персонални компютри и остава най-големият производител на чипове в света. Но AMD подкопава доминацията му, особено на пазара на висок клас компоненти.

Освен това Intel се бори ефектите след пандемията. Когато блокадите и карантините принудиха учащите и работещите в офисите да започнат да работят от вкъщи миналата година, мнозина се насочиха към Chromebook, разполагащи с процесори Intel. Сега мнозина се върнаха присъствено в училище и в офиса, което означава, че има по-малко търсене на тези устройства.

„Пазарът на нисък клас лаптопи и Chromebook се изпари“, коментира анализаторът на Mercury Дийн Макарън.

AMD и Intel са единствените доставчици на т.нар. X86 процесори – чипове, които стоят в основата на повечето от лаптопите и настолните компютри в света, както в повечето сървърни машини. AMD постига стабилен растеж на пазара, подкрепена както от новите продукти, така и от забавянето подобренията в производството на Intel.

AMD не е толкова зависима от пазара на нисък клас модели Chromebook и постигна напредък в най-доходоносната част от индустрията през последното тримесечие, като грабна повече от 10% от пазара на сървърни процесори.

Отделно от това, частта от пазара, обслужвана от процесори, произведени по технологията на Arm, също се сви, засегната от по-слабото търсене на Chromebook. Този спад донякъде беше компенсиран от скока на продажбите на Apple, която прехвърли повечето от своите компютърни предложения към собствените си чипове, базирани на технологията на Arm, твърди Mercury.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Apple ще произведе по-малко iPhone-и от пазарните прогнози