IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel продължава да се къпе в пари

Производителят на чипове отправи бича прогноза за идните месеци

11:24 | 26.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Intel Corp., вторият по големина производител на полупроводници в света, даде бичи прогнози, които показват, че растежът на пазара на персонални компютри, за който мнозина мислиха, че умира, е пред изненадващо възкресяване.

Приходите през четвъртото тримесечие ще бъдат около 19 млрд. долара, а печалбата ще бъде 1,16 долара на акция, съобщи Intel в изявление от четвъртък. И двете прогнози надминават средната оценка на анализаторите. Intel също така вдигна прогнозата си за приходите за 2018 г. до 71,2 млрд. долара, което е с 6 млрд. долара повече, отколкото се предвиждаше в началото на годината, предава Bloomberg.

Компанията, чиито процесори се намират „в сърцето“ на повечето лаптопи, настолни компютри и сървъри в света, се къпе в пари през тази година, тъй като компаниите отделиха сериозни средства за надграждане на своя хардуер. Intel обяви, че приходите от PC-ориентирания бизнес - най-голямото ѝ подразделение, са нараснали с 16% през третото тримесечие до 10,2 млрд. долара.

„След седемгодишен спад и убеждението на мнозина, че той ще е непрекъснат - това, което виждаме тази година, е стабилизиране", казва в интервю за Bloomberg Боб Суан, временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор.

Акциите, приключиха редовната сесия в четвъртък на ниво от 44,31 долара за брой, поскъпнаха с 6,5% в разширената сесия след публикуването на отчета, а след това свиха ръста до по-малко от 1%, след като Суан цитира възможността за нарастващ търговски спор между Китай и САЩ като „насрещен вятър за следващата година“. Той също така напомни на анализаторите в рамките на конферентния разговор, че азиатската страна е „голям пазар" за Intel и важна част от световната верига за доставки.

Предупреждението на Суон бе предшествано от една тежка седмица за производителите на чипове. Основният конкурент на Intel, Advanced Micro Devices Inc., зададе по-слаби от очакваното прогнози, когато съобщи финансовите си резултати в сряда, изпращайки акциите си надолу. Това добави негативизъм към и без това ужасната седмица за цялата индустрия, след като преди това Texas Instruments Inc., която има най-голям брой клиенти в индустрията на полупроводниците, предупреди, че търсенето на повечето пазари се забавя.

Intel обяви, че нетната печалба за третото тримесечие е в размер на 6,4 млрд. долара, или 1,38 долара на акция, спрямо 4,5 млрд. долара, или 94 цента, година по-рано. Анализаторите очакваха печалба от 1,11 долара за акция. Приходите са се увеличили с 19% до 19,2 млрд. долара в сравнение с прогнозите за 18,12 млрд. долара.

Растежът на бизнеса със сървърни чипове на Intel също отчита добри данни, тъй като доставчиците на облачни услуги купуват от скъпите чипове Xeon. Този бизнес отчита ръст от 26% на приходите спрямо предходната година до 6,1 млрд. долара.

Акциите на Intel следваха представянето на други производители на чипове и общия пазар през тази година, след като компанията потвърди, че няма да произвежда масово чипове, произведени по 10-нанометрова технология, до следващата година - ревизиран график, който може да постави американската компания зад конкуренти като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Подобренията в дизайна на чиповете, осъществявани с помощта на съществуващи производствени линии, ще запазят засега предложенията на Intel конкурентни. Суон заяви в четвъртък, че компанията постига стабилен напредък към ревизираните си цели.

За следващата година компанията със седалище в Санта Клара, Калифорния, ще изразходва подобна сума на тазгодишните 15,5 млрд. долара за нови съоръжения и оборудване. Тя може да срещне затруднения да отговори на търсенето през това тримесечие, ако получи допълнителни поръчки, но не очаква този сценарий, казва още Суон.

Резултатите са вторият отчет на Intel след оставката на главния изпълнителен директор Брайън Крзанич, който бе отстранен през юни, след като производителят на чипове заяви, че е имал извънбрачна връзка с подчинен. Суон, който е и главен финансов директор на компанията, заема ролята временно.

Крзанич остави Intel на рекордни нива на ефективност във финансов аспект, но и изправен пред редица нови предизвикателства. Пазарът за компютърна обработка, на който Intel доминира, се преструктурира, за да се справи с последните тенденции, като например изкуствения интелект. Суон пое топ позицията, докато компанията търси следващия си лидер. Той е заявил на служителите си, че не иска за постоянно позицията. 

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още