IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel ще инвестира 7 млрд. долара в завода си в Аризона

Завършването на фабриката ще се осъществи в следващите 3-4 години и ще създаде 3 хил. нови работни места

08:24 | 09.02.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският производител на чипове Intel Corp. възнамерява да вложи 7 млрд. долара в довършването на свой завод в САЩ. Това обяви председателят на Борда на директорите Браян Крзанич по време на среща с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон, предава Bloomberg.

Чрез инвестицията ще се подсили и разшири производственият капацитет в Чандлър, щата Аризона. Завършването на намиращия в строеж от години завод ще се осъществи в следващите три до четири години и ще създаде 3 хил. нови работни места.

С този ход се подкрепя данъчната и регулаторната политика, с която администрацията на Тръмп възнамерява да създаде предимства за местното производство, казва директорът на Intel. Говорител на правителството описва решението на производителя на чипове като „доказателство за успеха на новата икономическа политика" в Съединените щати. 

Нареченият „Fab 42“ завод по-рано бе подкрепян и от предшественика на Тръмп Барак Обама, който го нарече „пример за Америка, която привлича следващото поколение работни места в индустрията“.

Intel и сега произвежда голяма част от продуктите си в САЩ, в заводи в Аризона, Орегон и Ню Мексико. Част от сега обявената инвестиция ще дойде от договорен по-рано бюджет за нови заводи в размер на 12 млрд. долара.

С високопроизводителната си фабрика в Аризона компанията възнамерява да форсира завършването на следващото поколение чипове. От години Intel се опитва да се освободи от зависимостта си от спадащия PC пазар. Затова производството се насочва по-силно към центрове за изчисления и облачни услуги. През април 2016 г. компанията обяви, че в рамките на преосмислянето на бизнеса си ще съкрати 12 хил. работни места. Към края на 2016 г. концернът имаше 106 хил. служители, половината от които са в САЩ. 

Огромните централи, нужни за да се направи производството на полупроводници икономически конкурентно, не изискват огромен брой персонал. Заводите за чипове са сред най-автоматизираните фабрики на планетата. Тяхната огромна цена - повече от 5 млрд. долара за съоръжение от модерен вид, е заради оборудването им с автоматизация. Intel, както и другите производители, обикновено локализират заводите си в области, в които могат да получат данъчни облекчения, за да компенсират част от сериозните разходи.

Редица компании вече рекламираха своите инвестиции в САЩ от влизането на Доналд Тръмп в Белия дом. Новият американски президент настоява за повече производство и работни места в страната. Често обаче става дума за известни от по-рано проекти.

През декември главният изпълнителен директор на IBM Джини Ромети заяви, че компанията планира да наеме около 25 хил. души в САЩ и да инвестира 1 млрд. долара през следващите четири години – съобщение, направено в навечерието на срещата на лидерите на технологичната индустрия с Тръмп. В навечерието на встъпването си в длъжност президентът получи ангажимент и от оператора Sprint Inc., който ще създаде или върне 5 хил. работни места в САЩ – част от обявен по-рано план на базирания в Япония собственик SoftBank Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavr
преди 7 години
Много фирми пуснаха някакви евтини компютри на цена около 100 долара специално за пазара там - Китай и Индия. А и Китайците веднага ще тафнат технологията и ще залеят пазара с процесори Кинтел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Ivan.r
преди 7 години
Каква е логиката да вадиш от САЩ транзисторите и да ги асемблираш в процесори (с роботи?) в Азия - аз не разбирам, но това си е доста полезна информация. Прави впечатление, че най-новият завод в Китай е със супер остаряла технология, 65 нанометровата литография е абсолютна отживелица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 7 години
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_manufacturing_sitesкъде се произвежда и къде се асемблира :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Ivan.r
преди 7 години
Дори топ енд процесорите от i7 серията идват от Виетнам, Китай и може би други далечноизточни страни. Не знам от къде можеш да купиш интел процесор произведен в САЩВисокотехнологичните производства не напускат Германия, от тях има какво да се учи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 7 години
хммм ... ами те топ технологичните заводи и развойните им звена НИКОГА не са били извън САЩ . между другото , доста от технологичните им производства са си в държавата , не ги изнасят навън :))) както доста хора смятат . даже нещо на пръв поглед масово ме впечатли че не са го изнесли навън ами си пазят технологията , скоростните кутии на тировете дето возят напред назад из щатите :))) . ами правят си ги там и не правят заводи извън държавата . има какво да се учи от тях :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още