IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel ще произвежда чипове за Google Glass

Компанията се насочва към сегмента с преносимите устройства

10:56 | 01.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Intel Corp. ще доставя електронни чипове за новата версия на Google Glass, която се очаква да бъде пусната на пазара през следващата година, твърдят източници, запознати със случая.

По думите им чип на Intel ще замени процесора на Texas Instruments, който е включен в първата версия на Google Glass, пише Wall Street Journal.

Intel планира да промотира Glass пред различни компании, включително болнични мрежи и производители.

Google пусна на пазара очилата, свързани с интернет, през 2012 г. като потребителско устройство, но е критикувана от защитниците на личната информация. Glass обаче показва ранни признаци на устройство, което може да бъде използвано на работното място.

В рамките на програмата, наречена Glass at Work, Google работи с разработчици на софтуер, включително Augmedix и APX Labs по насърчаване използването на Glass в индустрии като здравеопазването, строителството и производството, където служителите работят с ръцете си, но имат нужда да си набавят определена информация в този момент.

Кевин Спейн, генерален партньор във фирмата за венчър капитал Emergence Capital Parners, нарича начинанието на Intel “позитивен сигнал не само за Glass, но и за цялата категория преносими устройства“. Emergence е инвеститор в Augmedix, която продава софтуер, помагащ на болниците и лекарите да използват Glass, за да записват автоматично електронни здравни данни.

Представители на Google, Intel и Texas Instruments отказват коментар по темата.

Въпреки че партньорите на Google промотират използването на Glass на работното място, интернет гигантът все още гледа на устройството като на насочено предимно към потребителите. Повече от 300 служители на Google работят по Glass, а по-малко от 5% се занимават с Glass at Work, твърди източник, запознат с въпроса. По думите му участието на Intel няма да промени това.

“Очакваме Glass да се развие и да бъде по-полезно на компаниите, но все пак да остане устройство преди всичко за потребителите“, посочва Ерик Джонсен, вицепрезидент на бизнес развитието в APX Labs, която създава софтуера на Glass, използван от производителите, от компаниите, предоставящи услуги в петролния сектор, както и от тези, занимаващи се с логистика.

Джонсен, който стартира програмата Glass at Work в Google, преди да се присъедини към екипа на APX, твърди, че следващата версия на устройството вероятно ще има батерия с по-дълъг живот, което ще се хареса както на потребителите, така и на фирмите. Батерията на първата версия на умните очила издържа максимум ден и само няколко часа, ако е включено записването на видео.

Чиповете на Intel са използвани предимно в персонални компютри и сървъри в центрове за данни. Но компанията късно се насочи към пазара на мобилни услуги, а производителите на смартфони и таблети пренебрегват нейните чипове в полза на продуктите на конкурентите. Браян Кързанич, който стана главен изпълнителен директор на Intel през май 2013 г., е решен да избегне този проблем при преносимите устройства.

От назначението на Кързанич Intel се насочва към този сегмент с продукти, които включват изключително малкия процесор Quark, малка платка за преносими устройства, наречена Edison, и чипа SoFIA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още