IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPhone 6 и iPhone 6 Plus - новите бижута на Apple*

Технологичният гигант пусна часовник и навлезе в сектора на мобилните разплащания

22:15 | 09.09.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Apple</em></p>

Снимка: Apple

Дългоочакваният момент настъпи. В Купертино, Калифорния, Тим Кук представи новите модели на Apple - iPhone 6 и iPhone 6 Plus, платежната услуга Apple Pay и часовника Apple Watch. Инвеститорите харесаха новите смартфони и възнаградиха технологичния гигант с близо 4-процентен ръст в цената на акциите.

Преносимото устройство не им се понрави и час преди края на търговската сесия на Wall Street цената слезе под 100 долара за акция. В крайна сметка книжата приключиха търговията със спад от 0,38% до 97,99 долара за брой.

„Представяме най-големия напредък в историята на iPhone“, казва изпълнителният директор на Apple Тим Кук при откриването на специалното събитие, цитиран от MarketWatch.

Новите бижута - iPhone 6 и iPhone 6 Plus

Двата модела притежават по-големи дисплеи и по-дълъг живот на батерията. Големината на екрана на iPhone 6 е 4,7 инча, а на iPhone 6 Plus – 5,5 инча. За сравнение – предходният модел на Apple iPhone 5S е с 4-инчов дисплей. Освен това новите джаджи са снабдени с чип А8 и са по-тънки в сравнение с предшественика си. iPhone 6 е тънък само 6,9 мм, а 6 Plus – 7,1 мм.

Новите устройства показа старши вицепрезидентът на глобалния маркетинг на Apple Филип Шилер, който ги определи като „най-добрите, които Apple някога е произвеждала“. 8-мегапикселовата iSight камера на iPhone 6 Plus разполага с функция за oптична и автоматична стабилизация на изображението.

Стартовата цена на iPhone 6 с 16GB памет и двугодишен договор е 199 долара. Цената на устройството с памет 64GB ще започва от 299 долара, а с 128GB – от 399 долара.

iPhone 6 Plus е малко по-голям и следователно – малко по-скъп. Стартовата цена на модела с 16GB памет и двугодишен договор е 299 долара. Цената на устройството с памет 64GB ще започва от 399 долара, а с 128GB – от 499 долара.

Предварителни поръчки за джаджите могат да се подават от 12 септември, а устройствата ще залеят пазара на 19 септември. От Apple разкриват, че до края на годината новите модели ще се предлагат в 115 страни.

Новините са добри за инвеститорите. А и за компанията. Към 21:08 часа акциите й поскъпнаха с 3,40% до 101,70 долара за брой.

Apple навлиза на пазара на мобилни разплащания

Новините обаче са лоши за еВау и PayPal, тъй като Apple официално навлиза в сектора на мобилните разплащания. Платежната услуга на гиганта носи наименованието Apple Pay и е вградена в новите модели на iPhone. Информацията изплаши инвеститорите на eBay, чиито книжа поевтиняха с 1,3% до 53,53 долара. До края на сесията онлайн търговецът удължи загубите - с 2,77 на сто до 52,73 долара.

„Apple няма да знае какво купувате. Трансакцията ще бъде между вас и обслужващата ви банка“, описва услугата другият старши вицепрезидент в компанията Еди Кю. Apple Pay ще бъде достъпна през октомври.

Watch – най-персоналното устройство на Apple

Очаквано, технологичният гигант показа и ново преносимо устройство. Това е часовникът Apple Watch. Той ще се предлага с кожена верижка, с по-спортна верижка или под формата на неръждаема гривна. Чрез него ще можем да пишем съобщения, да набираме, да следим кръвното си налягане, а и не само.

„Това е най-персоналното устройство, което някога сме създавали“, описва джаджата Тим Кук. „Списъкът с функциите на Apple Watch е километричен.“

Чакаме часовникът най-рано през 2015 г., като стартовата му цена ще бъде 349 долара. Инвеститорите сякаш не одобриха преносимото устройство, тъй като върнаха цената на акциите на Apple под границата от 100 долара.

Слуховете се потвърдиха

U2 също бяха една от изненадите. След края на събитието групата разкри, че пуска за безплатно сваляне новия си албум „Songs Of Innocence" през iTunes.

По време на събитието акциите на компанията ту поскъпваха, ту поевтиняваха над и под границата от 100 долара. В крайна сметка те приключиха търговията със спад от 0,38% до 97,99 долара за брой.

Снимки от събитието и на новите устройства можете да видите в галерията

* Актуализирано в 23:20 часа с цената на акциите на Apple след края на търговията на Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Плюенето си е демократично право!!!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
boogeyman
преди 9 години
няма нужда да ги плюем.. акциите им паднаха от 102$ на 97$ веднага след представянето.. пазара сам ги оценява без да има нужда от плюене..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
SS-23
преди 9 години
юрюш на бананите ... тичайте за кредит, че да има в бука - нови снимки от *** със новия айфон ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
deant
преди 9 години
всъщност нищо впечатляващо не се вижда от този преглед на устройствата. Т.е. телефоните сигурно са добри, но просто изглеждат като ъпгрейд на старите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 6
SSIW
преди 9 години
След още 30-етина еволюции , може би ще се появи функция/иновация , която да осмисля смяната на "еденичката".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
mobiman
преди 9 години
Гледам, че Apple са плагиатствали за iPhone 6 Plus от BlackBerry Z30.http://us.blackberry.com/smartphones/blackberry-z30.html?lid=us:bb:devices:blackberryz30&lpos=us:bb:devices
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 11
mobiman
преди 9 години
Гледам, че Apple са плагиатствали за iPhone 6 Plus от BlackBerry Z30.http://us.blackberry.com/smartphones/blackberry-z30.html?lid=us:bb:devices:blackberryz30&lpos=us:bb:devices
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 12
mvr0306
преди 9 години
Нека плюенето да започне СЕГА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още