IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истинската стойност на iPhone X

В Индия новият модел ще струва почти толкова, колкото средностатистическият гражданин получава за една година, в България - 245% от средната месечна заплата

07:59 | 03.11.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на американския технологичен концерн Apple се повишиха до рекордно ниво в сряда вечер, след като компанията се похвали, че предварителните заявки за излизащия днес юбилеен модел iPhone X са над нейните очаквания. Засега компанията от Купертино не пояснява колко точно са поръчките на новите телефони и това затруднява инвеститорите и пазарите. Те обаче компилират данни, взети от доставчиците на Apple, анкети сред потребителите и други индикатори.

Но със самия iPhone X ние навлязохме постепенно в новата ера на ултра-премиум смартфоните, коментира Quartz.

Apple нарича своя iPhone X „смартфона на бъдещето”, идващ с нови функции, предназначени да примамят потребителите да свикнат с идеята да плащат една и съща цена за телефон, каквато биха искали да платят за лаптоп.

Новият модел, наличен за предварителна поръчка от 27 октомври и за покупка от днес, струва цели 1000 долара в САЩ (и много повече в други държави, ако преобразуваме местните цени в други валути). Цената се повишава още повече, ако искате по-големия 256 GB модел, който струва 1149 долара в САЩ.

Но дали новите функции и по-голям екран струват например 50% от месечната ви заплата?

Това е решение, което потребителите в Испания ще трябва да преценят, когато iPhone X днес започне да се продава в магазините. В Индия и Китай, пазари, които отчитат силен растеж и на които Apple се опитва да се разрасне, цената на iPhone X ще струва много повече от типичния месечен доход във всяка страна. В Индия новият модел ще струва почти толкова, колкото средностатистическият гражданин получава за една година.

Истинската цена на iPhone X става ясна, когато се сведе до средния доход в страните, където ще бъде продаван.

Въз основа на цените за продажби на дребно, посочени на различните глобални сайтове на Apple, и данни за глобалните заплати от ОИСР и други организации за 2016 г., това е сравнение на цената на iPhone X с 64GB в страни, в които ще бъде достъпен за покупка. Те са класирани по отношение на дела на цената от средния месечен доход на човек.

B іЅtуlе, официален търговец на Аррlе за България, цeнaтa e 2 322 лeвa зa 64 GВ. Малко по-евтино – за 2299 лева ще се продава моделът от Technopolis. Разбира се, има и предложения от трите мобилни оператора. На база на цената от 2299 лева и при средна месечна работна заплата от 937 лева към края на 2016 г., се оказва че България е в началото на тази своеобразна класация – след Индия. Цената на апарата в брой представлява 245% от средната месечна заплата към 2016 г.   

 

Разходи за iPhone X като дял от средната месечна заплата
Infogram
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Може да познаеш дали един човек е *** с парите си (дали ще ги изгуби рано или късно) само по телефона му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Dio
преди 6 години
Имате веднъж Португалия на 125 % .И втори път Португалия на 85 % .Истината е някъде там :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
Не, интернационален е. Само се разрови в нета да видиш какво става пред Епъл Стор-овете по света - в Сингапур се наредиха от Сряда, а днеска сутринта имаше над 500 души. В НЙ опашката е била 2 преки, в Сан Франциско са се сбили първите 6 човека кой е най-първи... Сидни - навалица. Лондон - мега навалица...Токио - навалица с крясъци и истерии при отварянето...Не е национален спорт, байно - човешки е.Преди месец се драпах тука с едни многознайковци дет предричаха пълен крах ан Епъл. Днеска стойността на акциите им е с 3 % над стойността от преди 9 Септ и расте главоломно. Поръчките и продажбите и на 8-цата също се оказаха далеч над очакванията, да десетката да не говориме..Така че да,хората са такива - консуматори и гъзари. И никаквъ разсъдък не е приложим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
honaniga
преди 6 години
Гъзарията е национален спорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
To и цената на един Мерцедес няма нищо общо с доходите на българина, ама по улиците пълно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още