Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

JPMorgan: Кризата с чиповете ще отслабне след средата на 2022 г.

Прогнозата на компанията е, че тогава доставките на компоненти ще нараснат

JPMorgan: Кризата с чиповете ще отслабне след средата на 2022 г.

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Глобалният недостиг на чипове ще продължи и през 2022 г., но ситуацията може да се подобри от средата на годината нататък, когато доставките нараснат, коментира анализатор на JPMorgan пред CNBC.

Американската инвестиционна банка препоръчва инвеститорите да следят дългосрочните тенденции в сферата на полупроводниците – в области като високия клас изчислителни решения, както и по-малко напреднали технологии в Китай.

Продължаващият дефицит на чипове засегна производството в редица индустрии, вариращи от коли до потребителски уреди, персонални компютри и смартфони.

Някои анализатори и инвеститори очакват недостигът да продължи и през 2023 г., но JPMorgan не смята така.

„Не очакваме през 2023 г. да има недостиг на доставките, така че това вероятно е първото нещо, което можем да кажем“, коментира Гокул Харихаран, един от ръководителите на проучванията в сферата на технологиите, медиите и телекомуникациите на JPMorgan в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Но 2022 г. „е малко по-сложна“, твърди той. Нещата могат да се подобрят през втората половина на годината, тъй като ще се стигне до повече доставки, но през първите шест месеца все още може да се наблюдава недостиг в индустрията, обяснява Харихаран.

Още по темата

По думите му се появява капацитет не само от компаниите за чипове, но и от други фирми, които произвеждат устройства. В Европа и Съединените щати компании от втория тип също увеличават производствения си капацитет, като голяма част от продукцията се очаква да тръгне в средата на следващата година.

Два лъча светлина

JPMorgan препоръчва на инвеститорите да се насочат към дългосрочните тенденции в областта на чиповете, които са повече структурни, отколкото циклични, коментира Харихаран.

Структурните тенденции са по-дългосрочни, постоянни промени в индустрията, докато цикличните са повлияни от бизнес цикъла и обичайно се връщат към началната си точка след няколко години.

Има две тенденции, за които инвестиционната банка е положително настроена в следващите три до пет години, твърди Харихаран.

Първата е свързана със сегмента на особено развити изчисления. Продължават пробивите в тази сфера в света, която започна силно да се фрагментира, тъй като все повече компании навлизат в нея. Така например технологични гиганти като Apple, Amazon, Meta, Facebook и Baidu игнорират утвърдените производители на чипове, като правят определена част от разработката на чиповете си сами.

„Има много голяма фрагментация в тази област, а това определено води до по-бърз растеж“, коментира Харихаран. „Така че това е пространство, което очакваме да нарасне може би с двуцифрен процент – 15% до 20% - през следващите три до пет години“.

Втората тенденция, за която JPMorgan е оптимистично настроена, са китайските компании за чипове, които се фокусират върху технологии с минало. Тези компании произвеждат редица не толкова развити чипове в области като микроконтролерите, сензорите и други сегменти.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Huawei Sound Joy: Ново бижу за аудио маниаците