IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как китайските IT концерни използват скандала с подслушванията в САЩ

Производителят на сървъри Inspur печели от добрите си политически връзки и измества постепенно щатските конкуренти

10:03 | 11.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Как китайските IT концерни използват скандала с подслушванията в САЩ

Китайският доставчик на IT услуги Inspur иска да се възползва от опасенията за мониторинг на Съединените щати и да измести утвърдени производители на компютърно оборудване като IBM и Hewlett-Packard. Шансовете не са лоши: по отношение на продажбите на сървъри в момента Inspur отчита стабилни ръстове, пише Wall Street Journal. 

Събитията около Националната агенция за сигурност NSA, чиито методи за подслушване оголи Сноудън, се отразиха доста зле през миналата година на репутацията на американските технологични компании. Особено горчиво китайците приеха новината, че и в американските корпорации са се събирали чувствителни данни.

Председателят на Inspur Сун Пишу, който същевременно е и депутат в парламента на страната, обяви през тази година мерки за проверка на чувствителни технологии и насърчаване на продажбата на продукти от собствената страна. Компанията направи кампания с лозунга "I2I" - от IBM към Inspur - за да подтикне корпорациите да се отдалечат от американския концерн. 

Inspur започва дейност през 1960 г. с производството на компютърни аксесоари в китайската североизточна провинция Шандон, но оттогава бизнесът нараства постоянно. След аферата с NSA тукашните продажби на сървъри се изстрелват бързо - китайците изпреварват през първото тримесечие Dell, Hewlett-Packard и дори местния конкурент Huawei, показват данни на компанията за пазарни изследвания Gartner. 

Бумът на пазара на Китай насърчи Inspur и в световен мащаб. В момента компанията е пета в света по отношение на брой продажби. Американските компании Hewlett-Packard и IBM обаче за сметка на това губят позиции в Китай, а и по целия свят. Говорител на Dell отказа да коментира темата. Представители на IBM и Hewlett-Packard също не отговарят на въпросите.

По отношение на приходите от  продажбите обаче, все още нито Inspur, нито Huawei са сред първите пет компании. Дори в Китай те не могат да надминат силната американска конкуренция. Това означава, че чуждестранните компании са по-напред по отношение на продажбите на най-модерното и скъпо оборудване – като например сървъри за големите банки.

Бързият растеж на Inspur символизира успехите и трудностите на Пекин да намали зависимостта по отношение на хай-тек оборудванете на компаниите от IBM, Oracle, Cisco и други западни корпорации. Китай планира в крайна сметка да замени постепенно западните технологии,  които са необходими за функционирането на важните държавни банки и компании. Но експерти казват, че този ден е все още далеч.

Подходът на Пекин бе ускорен от нарастващото напрежение между САЩ и Китай заради заплахите за сигурността в кибернетичното пространство. През последните месеци големи американски технологични компании попаднаха под кръстосан огън в китайските държавни медии, които поставят под въпрос безопасността на щатските върхови технологии.

Inspur получи през 2009 г. около 1 млрд. юана (равностойността на 120 млн. евро) за развитието на първия китайски сървър от най-висок клас. Резултатът беше K1 Tiansuo. Той влезе в търговската мрежа през 2010 г. и все още е най-модерният сървър на групата.

Въпреки това обаче редица експерти се оплакват, че Китай все още не може да произвежда „мейнфрейми“ - най-добрите и най-напреднали сървъри. Успехът на китайците се дължи главно на ниските цени, както и на факта, че устройствата са съобразени с клиентите. "Ние вярваме, че нашите клиенти в крайна сметка базират купуват решенията си за покупката на стойността, която те получават", казва заместник-председателят на Inspur Джан Хаитао.

A мениджър на една от големите китайски държавни банки казва, че почти всички основни функции на компанията все още се управляват с чуждестранно оборудване. „Това не е като с мобилните телефони", казва мениджърът. „Не може да се заменят така просто". 

Различни политически фактори насърчават продажбите на китайски сървъри, казват анализатори. Разполагащата с политически връзки Inspur е особено веща в използването на контактите си. „От края на 2012 г. правителството на Китай насърчава големите държавни предприятия и ведомства да поръчват сървъри от страната", казва анализаторът на Gartner Уко Тиен.

А през март председателят на Inspur Сун направи пред Националния народен конгрес, където е член, редица предложения. Едно от тях е да се ускори преходът към местната технология, включително и към сървърите на Inspur K1-Tiansuo. Друго предложение е насочено към това за "критичната информационна инфраструктура" да се изискват удостоверения за безопасност. В много широкото определение може да попаднат сфери като телекомуникациите, финансите, енергетиката и транспортът.

През май пък САЩ обвиниха в шпионаж петима китайски военни офицери. В отговор Пекин реши да започне да прилага процедура, с която се оценява сигурността на интернет технологиите. Това включва по-специално сектори, свързани с националната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още