IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква ще бъде 2021 г. за пазара на роботи?

Проблемите с доставките на компоненти остават на дневен ред, коментира Йонко Чуклев от PARA

16:38 | 29.01.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Каква ще бъде 2021 г. за пазара на роботи?

InvestorBG · Update подкаст епизод 26: Възходът на роботите

През 2021 г. ще има ниши на пазара на роботи, в които търсенето ще надвишава предлагането, особено в складовата автоматизация и логистичните роботи, в медицинските роботи и в роботите за почистване. Това коментира заместник-председателят на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA) Йонко Чуклев в подкаста „UpDate” на Bloomberg TV Bulgaria.

„Наистина търсенето през 2021 г. ще е много добро. В България най-вероятно ще видим още някоя високоавтоматизирана фабрика, ново поколение складова автоматизация. Очаквам българските инженери да излязат с интересни прототипи“, допълва той.

По думите му както в България, така и в глобален мащаб през 2020 г. е имало голям ръст на пазара на роботи за почистване, но по-голяма популярност са добили и хирургическите роботи.

„В световен мащаб Международната федерация по роботика даде индикация, че тази категория роботи, която очаква да се повишава най-много през следващите пет години, са логистичните и складовите роботи“, коментира Йонко Чуклев. „В България също имахме примери, където складовата автоматизация продължи да се развива много добре“, смята той.

Гостът припомни и анкетата, която PARA направи през 2020 г. за това доколко пандемията е повлияла на плановете за автоматизация на българските компании.

„50% от компаниите дадоха отговори, че пандемията или е забавила, или е отложила плановете им за автоматизация към октомври 2020 г. Като една част от тях (13%) дадоха индикация, че все още не е ясно. И имахме около 19% компании герои, които даже дадоха индикация, че пандемията е ускорила плановете им за автоматизация“, посочва той. „Мисля, че такава нехомогенна картинка гледаме и в световен мащаб, просто защото има сектори, където вносът на роботи, внедряването на технологии доста се ускори, и такива, в които доста се позабави“, коментира Чуклев.

Забавянето отчасти е свързано с проблемите с доставки на ключови компоненти, като чипове и сензори, уточнява гостът. Коронавирусната пандемия се оказа предизвикателство за глобалните вериги на доставките и засегна редица индустрии в света, в това число и тази за роботи.

Има ли реален недостиг на кадри в индустрията за роботи у нас чуйте в пълния запис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
манна друг път ... ами робокоп в най кофти вариант представяш ли си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Каква ще бъде 2021 г. за пазара на роботи? Манна небесна - не страдат от коронобесие !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още