IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада е по-близо до екстрадирането на финансовия директор на Huawei

Отговорният съдия отхвърли искането на Мън Уанджоу да прекрати производството във Ванкувър в сряда

10:24 | 28.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-weight: normal">Главният финансов директор на Huawei Technologies Co. </span>Мън Уанджоу. <em>Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg</em></p>

Главният финансов директор на Huawei Technologies Co. Мън Уанджоу. Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg

Продължителният спор между Китай и Съединените щати около телекомуникационната група Huawei продължава, а главният финансов директор на Huawei Technologies Co. Мън Уанджоу беше толкова уверена в иска си да прекрати делото си за екстрадиране в САЩ, че позира със знака на победата миналия уикенд пред съдебната палата във Ванкувър. Е, оказа се прибързан жест, защото тя загуби правния спор за екстрадицията си.

Отговорният съдия Хедър Холмс от Върховния съд на Британска Колумбия отхвърли искането на Мън да прекрати производството във Ванкувър в сряда.

Присъдата бележи ранна победа за властите в САЩ, но и допълнително обтяга отношенията между Канада и Китай. Говорител на китайското посолство в Отава в сряда нарече случая "тежък политически инцидент" и призова Канада да позволи на Мън да се върне в Китай. Двама канадци, задържани в рамките на дни след ареста на Мън през декември 2018 г., също остават в затвора в Китай.

48-годишната Мън се яви в съда в сряда, облечена в черно и и с маска за лице. Тя твърди, че САЩ прикриват твърдението си за нарушения на санкции като обвинение за измама, за да заобиколят правилото за двойно обвинение. Ако бяха извършени в Канада, въпросните банкови трансакции нямало да нарушат никакви канадски санкции, твърди тя.

Съдия Хомлс обаче отхвърли това и установи, че е спазен важен критерий за екстрадицията в САЩ. Според съдията измамата може да бъде преследвана наказателно и в Канада, ако американска банка бъде изложена на икономически риск заради нарушаване на американските санкции. Така Мън отново бе задържана под домашен арест.

Мън, която също така е дъщеря на основателя на компанията Рън Джънфей, беше арестувана през декември 2018 г. по настояване на американските власти във Ванкувър и оттогава е под домашен арест. Американското правителство я обвини в банкови измами във връзка със заобикаляне на санкциите срещу Иран. Ако бъде осъдена в САЩ, тя може да получи дълга присъда. Мън и Huawei отхвърлят обвиненията.

САЩ приветстваха решението на Холмс. „Съединените щати благодарят на правителството на Канада за продължаващото съдействие съгласно Договора за екстрадиция на САЩ и Канада“, заяви говорител на Министерството на правосъдието в САЩ, цитиран от Bloomberg.

Huawei каза в изявление, публикувано в Twitter, че компанията продължава да стои зад Мън в стремежа си към справедливост и свобода. В него се казва, че компанията очаква съдебната система на Канада да докаже невинността на Мън.

Производството вероятно ще продължи още по-дълго, особено като се има предвид, че адвокатите на Мън могат да обжалват сегашното съдебно решение. Правителството на САЩ заведе дело срещу Huawei по няколко случая, обвинявайки компанията в индустриален шпионаж и други престъпления. Случаят е политически въпрос в рамките на продължаващия спор между САЩ и Китай.

Малка е вероятността китайският мениджър да успее да избегне екстрадицията си в САЩ. От 798 такива искания, получени от 2008 г. насам, Канада е отказала или освободила само осем или 1%, показват данни на Министерството на правосъдието в страната.

Преследването на Мън от американските власти предшества мандата на Тръмп. Официални лица на САЩ започват дело срещу нея поне от 2013 г., три години преди Тръмп да бъде избран за президент. Случаят с екстрадицията се задейства пет години по-късно, когато Мън бе арестувана по искане за предаване на САЩ по време на рутинно спиране на летището във Ванкувър, град, където тя притежава две къщи и често прекарва летни ваканции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още