Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Китай, Япония и САЩ контролират 60% от инсталираните индустриални роботи по света

Между 2009 г. и 2019 г. броят на инсталациите на нови индустриални роботи нараства с 535%

Китай, Япония и САЩ контролират 60% от инсталираните индустриални роботи по света

Снимка: Bloomberg L.P.

Търсенето на индустриални роботи нараства през последните години, тъй като производственият сектор продължава да расте в различни части на света. Въпреки че инсталирането на индустриални роботи се характеризира със специфични предизвикателства, някои региони се очертават като водещи в използването на технологията. 

Още по темата

Данните, представени от Buy Shares, показват, че Китай, Япония и САЩ общо контролират около 58,71% от световните индустриални роботи. Към септември 2020 г. в света действат около 381 000 броя индустриални роботи. Китай е с най-голям дял от общо 140 500 броя, следван от Япония с 49 900. САЩ са трети с 33 300 инсталирани роботи.

Изследването също така прави преглед на годишното количество инсталации на индустриални роботи в световен мащаб между 2009 и 2019 г. В този период броят на инсталациите нараства с 535%. Трябва да се отбележи, че през 2018 г. инсталациите възлизат на 422 000 броя, преди да спаднат с 9,7% до 381 000 през 2019 г. Спадът е първият от седем години насам.

Ръст в броя на роботите в производството

Индустриален робот се отнася до система, използвана за производство. Промишлените роботи са автоматизирани, програмируеми с възможност за движение по около три или дори повече оси. Промишлените роботи се използват най-вече при заваряване, боядисване, сглобяване, разглобяване, опаковане и етикетиране, палетизиране, инспекция на продукти и тестване. Повечето роботи са пригодени за постигане на висока издръжливост, скорост и прецизност. Голяма част от индустриалните роботи, използвани в посочените страни, се делят на пет основни категории, включително декартови роботи, портални роботи, роботи SCARA, шарнирани роботи и такива, подпомагащи директно човека.

Нарастването на броя на индустриалните роботи се подхранва главно от производителите, които се опитват да намалят производствените разходи. За отбелязване е, че водещите държави с интензивна инсталация са едни от водещите производители в автомобилния, електрическия, електронния и фармацевтичния сектор. Като цяло внедряването на роботи е ключово за намаляване на оперативните разходи, намаляване на грешките в оперативния работен процес, както и за намаляване на разхищението на материали.

По-специално, цената на суровините в подчертаните индустрии е много висока, поради което е необходимо да се избягват грешки, които могат да доведат до загуба. Роботите са по-добрият вариант, тъй като могат да изпълняват много задачи едновременно, гъвкави са при справяне с повтарящи се задачи и са разположени в критични области в хода на производствените линии.

Данните показват, че се очаква Азиатско-Тихоокеанският регион да остане доминиращ в сектора на индустриалната роботика. Растежът на региона се движи от нарастващата автоматизация при производствените индустрии. Освен това растящото население и покачването на разполагаемия доход увеличават търсенето на потребителски стоки, оказвайки по-голям натиск върху производителите да приемат роботи.

Двигатели на пазара на индустриални роботи

Пазарът на индустриални роботи също се очаква да нарасне след безпрецедентната ситуация с пандемията. В хода на кризата много фабрики трябваше да защитят служителите си, като затвориха някои производствени предприятия.

Процесът на включване на роботите в борбата срещу пандемия започна още през март тази година. Китайските болници поръчаха около 2000 UVD робота, за да помагат при откриването на вируси и бактерии чрез ултравиолетова светлина, след което да ги убиват.

Появата на интелигентната фабрика играе ключова роля за стимулиране на пазара на индустриални роботи. Производителите се концентрират все повече върху изследователската и развойна дейност, търсейки начин да интегрират изкуствения интелект в индустриалните роботи. Интересното е, че компаниите за рисков капитал сега наблюдават индустрията, сигнализирайки за готовност да финансират производителите за проектиране и тестване на роботи.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
3
 
4
nobel до: zelka007
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
интересно кой е създал ...
--------------------------------
В такъв случай спокойно можем да попитаме кой е създал самите американци. Защото Щатите са населени главно от емигранти. Един от хората, които са допринесли най-много за развитието на американските технологии е Вепнер фон Браун. Който е бил германец и е работел за Хитлер, преди да стане американец
3
 
1
 
3
zelka007 до: nobel
преди 4 седмици
интересно , кой е създал фабриките , дето са инсталирани роботите , кой е проектирал роботите дето са инсталирани , и къде се учи в най-престижните университети роботика ... :))) ... едва ли са хората обитаващи страната със земеделска култура и навици да се хранят с прилепи и змии ... :)))
2
 
3
 
2
nobel до: nobel
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
При това тези, които са на първо ги изпреварват 4 ПЪТИ!!! Какво ли ще кажат по въпроса хората, които имат интернет и следователно знаят всичко на света
2
 
3
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Виж ти. Най-голямата и най-високотехнологична икономика в света да е на 3-то място? Направо не мога да повярвам. Всъщност тази икономика все още ли е най-голямата?

Още от Хардуер
Samsung разочарова с новата си прогноза въпреки добрия отчет