IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kodak излезе от процедурата по несъстоятелност

Компанията ще се специализира във високоточковия печат, производството на качествено фолио, рекламните продукти, компонентите за смартфони и таблети

10:16 | 04.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Kodak излезе от процедурата по несъстоятелност

Eastman Kodak получава шанс за ново начало. Богатото на традиции американско предприятие излиза от процедурата по несъстоятелност. Kodak завърши последните стъпки от своето преструктуриране съгласно закона за фалитите на САЩ, заяви главният изпълнителен директор на пионера във фотоиндустрията Антонио Перес.

Според него Kodak излиза от процедирата като "технологична компания". По този начин концернът приключи продължаващото 20 месеца производство по несъстоятелност.

През януари 2012 г. след повече от 130 години дейност Kodak обяви фалит. Само една седмица преди това пионерът във фотографията обяви мащабен пан за преструктуриране на групата. Основаната преди 131 години компания се бореше в продължение на десетилетия с нарастващата конкуренция във филмовата индустрия и пропусна тенденцията за напредването на цифровата фотография.

През януари 2013 г. Съдът по несъстоятелността в Манхатън одобри дългоочакваната продажба на патентното портфолио на Eastman Kodak на цена от 527 млн. долара. Два месеца по-рано Kodak бе сключила споразумение с кредиторите си за кредит в размер на 830 млн. долара. J.P. Morgan, Bank of America и Barclays организираха съвместно отпускането на обезпечени заеми за до 695 млн. долара. В допълнение банките организираха и кредитна линия в размер на 200 млн. долара, като 130 млн. осигурят самите те. Все пак споразумението за кредитиране бе сключено при условие, че патентите ще бъдат продадени за най-малко 500 млн. долара.

Патентите бяха придобити от група технологични компании, сред които и известни имена като Apple, Microsoft и Google. Става въпрос за права на предаващи образите технологии, както се използват в цифровите фотоапарати, смартфони и таблети.

На 20-и август съдът по несъстоятелност в Манхатън одобри плана за преустройство на групата, но тогава Kodak обяви, че последните стъпки все още не са извървени. Планът за преструктуриране намали дълговете на компанията с около 4,1 млрд. долара и остави редица акционери с празни ръце.

Междувременно компанията се раздели и с персонализирания си фотобизнес и производството на скенери и предприемачески софтуер. Те бяха поети от най-големия кредитор – британския пенсионен фонд KPP. По време на процедурата по несъстоятелност концернът съкрати 17 000 служителя и сега за него се трудят 8500 служители. През 2003 г. - най-успешната в корпоративната история, компанията даваше хляб на 47 000 свои сътрудници.

Компанията, която продаде първия потребителски фотоапарат преди 125 години, е основана от Джордж Ийстман, който е разработил метод за фотография със сухите броможелатинови фотографски плаки, пуска на пазара първия фотоапарат Kodak през 1888 г.

След това компанията открива филмите, позволявайки на Томас Едисън да развие филмовата камера, а след това пуска на пазара евтини потребителски камери, включително и такива за еднократна употреба.

Сега компанията възнамерява да се специализира в проекти в областта на комерсиалния високоточков печат, производството на висококачествено фолио, рекламни продукти, компоненти за смартфони и таблети. Във вторник бе отменена и издадената преди това забрана за продажба на акции на Eastman Kodak. Според споразумението с кредиторите в близко бъдеще те ще получат акции от новата емисия.

Новият Kodak - с изключение на подразделенията, които бяха продадени или откъснати, ще отчете приходи в размер на около 2,5 милиарда долара за 2013 г., прогнозира Перес. За същия период печалбата ще е в размер на 167 млн. долара преди лихви, данъци, обезценки и амортизация, каза той.

Марката Kodak продължава да бъде "много ценна" в бранша и ще остане доходоносна чрез лицензионни сделки, казва още Перес, цитиран от Bloomberg. “Ако говорим за бизнес с изображения, Kodak е много силна марка по целия свят", каза той.

Перес ще продължи да работи като главен изпълнителен директор още поне една година, или докато бъде избран негов наследник. Той ще действа и като специален съветник на Борда на Kodak за срок до три години, съобщиха от компанията през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още