IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lenovo надмина очакванията с 31% ръст на печалбата

Работата от вкъщи и дигиталното образование подкрепиха бизнеса с персонални компютри

15:39 | 13.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bridget Bennett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Най-големият производител на персонални компютри в света Lenovo Group надмина очакванията  на пазарите с 31% ръст на нетната печалба за тримесечието, след като коронавирусната пандемия подкрепи бизнеса на компанията благодарение на насочването към работа от вкъщи и към дигиталното образование, предава Ройтерс.

Потребителите, останали у дома, са похарчили повече за персонални компютри и други умни устройства с цел развлечение, обяви китайският гигант.

Нетната печалба е достигнала 213 млн. долара за периода април-юни, почти двойно на пазарните оценки, докато приходите са се увеличили със 7 на сто до 13,3 млрд. долара.

Продажбите в Китай са нараснали със 17%, а тези в Европа, Близкия изток и Африка са скочили с 28%. Този показател в Северна и Южна Америка е спаднал с 9%, засегнат от намаляването на търсенето на смартфони в Латинска Америка и липсата на компоненти за Chromebook в Северна Америка.

„Китайското правителство насърчава вътрешното потребление, със сигурност ще трябва да се възползваме от това, за да разраснем бизнеса си. Резултатите от миналото тримесечие могат да докажат, че имаме много силна позиция в Китай“, обяви председателят на Lenovo Ян Юенцин.

Той коментира в интервю за Ройтерс, че по отношение на търсенето има още много възможности за растеж в Китай, където делът на проникването на пазара е между 20 и 30%, в сравнение със 70% в САЩ.

По думите му продажбите на Lenovo по време на тримесечието до събитието за пазаруване на 18 юни, което е силно промотирано от платформите за онлайн търговия, са се удвоили спрямо преходната година. „Наистина наблюдаваме силно възстановяване след Covid-19”, посочва Юенцин.

Според компанията за пазарни проучвания Gartner глобалните продажби на персонални компютри са нараснали с 2,8% през периода април-юни. Lenovo запази водещата си позиция с 25% пазарен дял, изпреварвайки HP и Dell Technologies, които имат съответно 24,9% и 16,4% дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още