Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Lenovo пуска на пазара първия лаптпоп с огъващ се екран

ThinkPad X1 Fold предлага 5G свързаност и се затваря като книга

Lenovo пуска на пазара първия лаптпоп с огъващ се екран

Снимка: news.lenovo.com

Китайският технологичен гигант Lenovo открехва вратата към една нова категория хардуерни устройства. Компанията представи първия в света лаптоп с огъващ се екран, който се появява с марката ThinkPad.

Само няколко седмици след премиерата на новия смартфон с марката Razr Lenovo пуска на пазара ThinkPad X1 Fold, който в сгънато състояние е с формата на книга.

Още миналата година Lenovo разкри, че ще зарадва потребителите с такъв лаптоп, а сега той вече е факт. Поръчките на устройството, коeто включва и интегрирана магнитна клавиатура с тъчпад, са активни от днес.

Още по темата

Лаптопът разполага с 13,3-инчов OLED екран, с 5G свързаност и залага на операционна система Windows 10.

Физическата безжична Mini Fold клавиатура се свързва с Bluetooth към устройството. Интересното е, че след поставяне ѝ на лаптопа той може спокойно да бъде сгънат, а тя пасва в цялостния продукт, когато той е в затворено състояние. Същевременно клавиатурата може да се зарежда безжично, когато е разположена по този начин, като има 8 часа живот при 4 часа зареждане. Идеята на компанията е лаптопът да остане достатъчно малък и компактен, за да е удобен за ползване в движение. Освен физическата клавиатура може да се използва и виртуална такава, според предпочитанията на потребителите.

За новото си устройство Lenovo си партнира с Intel, благодарение на което X1 Fold разполага с Core i5 процесор с Intel Hybrid Technology, която по думите на производителя на чипове предлага баланс между добро представяне, ефективност и свързаност.

От гледна точка на възможностите за използване на устройството трябва да отбележим, че на гърба му има специална стойка, която позволява по-лесното превръщане на целия лаптоп в екран. Същевременно клавиатурата може да бъде свързана и така да се създаде нормална работна станция.

За онези, на които често се налага да ползват едновременно по няколко приложения, е включена опция за показването им на отделните части на екрана, когато той е в сгънато състояние. При използване само на едно приложение при сгънат екран, в средата, където се случва прегъването, не се появява линия, а картината изглежда цялостна, показана на целия дисплей.

X1 Fold работи и със стилус, което отново ще е от полза на онези, които ще работят от устройството и ще им се налага да водят бележки. Според Lenovo този продукт има потенциала да замени традиционния лаптоп, с който сме свикнали.

Същевременно от Lenovo обещават дълъг живот на батерията – нещо, което със сигурност е предизвикателство за производителя, предвид поддръжката на толкова голям екран.

След като категорията на огъващите се смартфони преживя трудно начало заради проблемите с качеството на екраните на първите устройства, които се появиха на пазара, китайският гигант твърди, че е решил тези въпроси. Тестът за издръжливост на новия X1 Fold включва минимум 30 хил. отваряния и затваряния, твърдят от компанията. Включени са няколко покрития за защита на дисплея, за да може да издържи множеството сгъвания и разгъвания без да бъде наранен. Инженерите са помислили и за факта, че, когато лаптопът бъде сгънат и носен в ръка, естественият натиск от пръстите на ръката може да увреди устройството, като затова са подсилили хардуера чрез добавянето на специални солидни елементи, които предпазват системата.

ThinkPad X1 Nano

Lenovo представи и новия ThinkPad X1 Nano, който определя като най-тънкия и най-лекия лаптоп с тази марка до момента. Той тежи под килограм. Компанията залага на устройство с по-висока производителност и добра свързаност, което се носи лесно от потребителите, с идеята да се отговори на тенденцията за работа отвсякъде.

Екранът е 13-инчов 2K, със съотношение 16:10 и има Dolby Vision Certification. Рамката е тясна и побира четири микрофона в горната си част, над дисплея, за да има реално 360-градусово обхващане на звука. Това помага за по-лесното и приятно провеждане на разговори с близки и колеги, особено в по-шумна среда. Същевременно устройството разполага с четири говорителя Dolby Atmos.

Ако говорим за свързаност, лаптопът поддържа 5G и Wi-Fi 6.

С X1 Nano Lenovo поставя фокуса и върху сигурността на потребителската информация. За целта е вградила сензор, който засича дали собственикът на лаптопа стои пред него. Устройството автоматично разбира, когато собственикът му се приближава и позволява логване без докосване. Ако той се отдалечи, лаптопът реагира и автоматично заключва системата.

X1 Nano разполага с процесор Intel Core i7 с цел по-добра производителност, предвид нарастващите потребителски нужди от все по-мощни устройства за работа от всяка точка. Ако говорим за подобно представяне, лаптопът може да поддържа до два 4K дисплея с 60Hz опреснителна честота. В допълнение Lenovo предлага цяла линия от аксесоари, включително нови мишка и клавиатура, слушалки, които заглушават околните шумове, и други.

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Силните продажби на игри очертават добра година за Sony