IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lenovo си върна първото място сред производителите на компютри

Китайската компания изпреварва Hewlett-Packard с между 0,3% и 0,4% пазарен дял в световен мащаб според различните изчисления

14:14 | 11.07.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Lenovo си върна първото място сред производителите на компютри

Китайската компания Lenovo изпревари американския технологичен гигант Hewlett-Packard, връщайки си първото място в света сред производителите на персонални компютри през второто тримесечие, сочат данни на компаниите за проучване на компютърния пазар Gartner и IDC, цитирани от CNBC.

Lenovo бе изпреварила за кратко Hewlett-Packard през второто тримесечие на миналата година, но само по данни на Gartner.

Китайската компания успя да се справи с предизвикателствата на пазара по-добре от американския си конкурент въпреки забавянето в доставките на персонални компютри през второто тримесечие. Макар продажбите в Lenovo да са се свили с 1,4% на годишна база през разглеждания период, тя е успяла да достави повече компютри, отколкото Hewlett-Packard и Dell, установяват от IDC.

На практика китайската компания демонстрира най-слаб спад в продажбите на персонални компютри през второто тримесечие от 5-те водачи в бранша, сред които са и тайванските Acer и ASUS.

Причината за спада на доставките е родината на Lenovo, където тя реализира 50% от продажбите си. В Китай краткосрочното икономическо развитие и запасите доведоха до негативния резултат, се посочва в съобщението на IDC.

През второто тримесечие пазарът на персонални компютри се сви в световен мащаб, като доставките намаляха с около 11% на годишна база, а в азиатско-тихоокеанския регион те се свиват за пето поредно тримесечие, отбелязват от Gartner.

От IDC изчисляват, че китайската компания е продала 12,6 млн. персонални компютъра, а Hewlett-Packard - 12,4 млн., което означава разлика от едва 0,3% в пазарния дял. По данни на Gartner разликата е 0,4%.

От изследователската компания изтъкват, че Hewlett-Packard остава пазарен лидер в ключови региони като САЩ, Европа, Близкия Изток, Африка и Латинска Америка. "Азиатско-тихоокенаският регион се оказа слабост за HP през последните 3 години, но предварителните резултати за второто тримесечие предполагат подобряване на представянето им там", добавят от Gartner.

През юни от Lenovo обявиха, че преговарят с потенциален партньор за навлизане на пазара на смартфони в опит да разширят дейността си извън персоналните компютри.

Компанията похарчи милиарди долари през последните няколко години, за да засили компютърния си бизнес. През 2012 г. придоби бразилският производителна електроника CCE, година по-рано - германската компания Medion, а през 2005 г. - бизнеса с персонални компютри на IBM, припомня Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още