IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mate 30 на Huawei може да е без Android и услуги на Google в Европа

Компанията е уверена, че хардуерът в новия телефон ще бъде съвместим с американското право

10:26 | 29.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Huawei Technologies напредва с подготовката си за пускането на новите си смартфони от висок клас в Европа, въпреки че може да не е в състояние да предложи официалната операционна система Android на Google и широко използвани приложения като Google Maps, съобщават пред Ройтерс  и Bloomberg ръководители на компанията. 

Очаква се вторият по големина в света производител на смартфони да представи новата си линия Mate 30 на 18 септември в Мюнхен, според източник, запознат с въпроса, въпреки че не е ясно кога устройствата ще започнат да се продават.

Mate 30, създаден да работи и при новите 5G мобилни мрежи, е първият основен смартфон на Huawei, който ще бъде пуснат, откакто администрацията на президента Доналд Тръмп ефективно постави компанията в черния списък в средата на май, като твърди, че тя е замесена в дейности, които компрометират националната сигурност на САЩ, обвинение,  което компанията отрича.

Говорител на Google казва пред Ройтерс, че Mate 30 не може да се продава с лицензирани приложения и услуги на Google поради забраната на САЩ за продажби на Huawei. Временната отмяна, която американското правителство обяви през миналата седмица, не се прилага за нови продукти като Mate 30, пояснява говорителят. 

„Huawei не може да оцелее извън Китай като марка без приложения и услуги на Google“, казва пред Bloomberg Аншел Саг, анализатор за мобилната индустрия от Moor Insights & Strategy. „Всеки извън страната знае и е свикнал да използва софтуера и услугите им, дори и потребителите на iPhone. Така че ако Huawei не предлага тези услуги на своите клиенти ще бъде голяма загуба".

Американските компании могат да поискат лиценз за конкретни продукти, които да бъдат освободени от забраната. Google, част от Alphabet Inc, не пояснява дали е кандидатствала за лиценз за предлагане на своите приложения и услуги, известни като Google Mobile Services, въпреки че в миналото заяви, че иска да продължи да доставя услуги на Huawei.

Ройтерс съобщи през тази седмица, че американското Министерство на търговията е получило над 130 заявления от компании за лицензи за продажба на американски стоки на Huawei, но нито един не е бил предоставен. 

Несигурността около Mate 30 показва объркването, което цари за Huawei и неговите бизнес партньори в резултат на ескалиращата търговска война между Китай и Съединените щати. Въпреки че вписването на Huawei в черния списък беше представено като отговор на опасенията за сигурността, президентът Тръмп посочи, че то може да бъде отменено като част от търговска сделка.

„Huawei ще продължи да използва Android и екосистемата, ако правителството на САЩ ни позволи това“, поясни говорителят на Huawei Джо Кели пред Ройтерс. „В противен случай ще продължим да развиваме собствена операционна система и екосистема“.

Самото Министерство на търговията отказва коментар по темата.

Huawei вероятно може да използва версия с Android с отворен код, без да нарушава забраната на САЩ за продажби. Но приложенията на Google могат да се използват в Европа само с платен лиценз от гиганта за търсене. Няма такса за лиценза извън Европа.

„Без услугите на Google никой няма да купи устройството“, твърдо независимият анализатор Ричард Уиндзор. Софтуерът на Google обикновено се предлага предварително зареждан на устройства с Android.

По-рано този месец Huawei обяви собствена мобилна операционна система, наречена Harmony. Но анализаторите и ръководителите на Huawei са скептично настроени, че в момента това е жизнеспособна алтернатива на Android.

През последните години Huawei бързо се издигна в топ редиците на световния бизнес със смартфони със своя високо оценяван хардуер, а Европа беше ключов пазар.

Но американската забрана нанесе удар върху продажбите извън Китай, като пазарният дял на Huawei в Европа се понижи до 19,3% през второто тримесечие от 24,9% през първото, показват данни от Counterpoint Research.

А през миналата седмица старшите мениджъри на Huawei показаха по-голяма увереност по отношение на Android и Google.

„Новите ни телефони все още ще се базират на Android“, заявява Винсент Пан, старши вицепрезидент и член на Борда на директорите на Huawei, пред медии на последния етаж на One World Trade Center, в  Ню Йорк, знаков американски символ на постоянството.

„Искаме да поддържаме един стандарт, една екосистема, една технология“, каза той.

Huawei е уверен, че хардуерът в новия телефон ще бъде съвместим с американското право.

Двигателят от линията Mate 30, чипсетът Kirin 990, ще бъдат официално представен на 6 септември от Ричард Ю, ръководителят на потребителския бизнес на Huawei, когато изнесе  основното послание на изложението IFA в Берлин.

Kirin 990 е разработен от HiSilicon, поделението за чипове на Huawei и е базиран на дизайна на британския производител ARM Holdings, собственост на японската SoftBank.

ARM прекъсна отношенията с Huawei след американската забрана, тъй като дизайните й съдържат технология с произход от САЩ. Но източник, запознат с плана на Huawei, заяви, че лицензът ѝ за ARM се основава на дейност, предшестваща вкарването на китайския концерн в черния списък.

През миналата седмица Huawei заяви, че има постоянна собственост върху лиценза ARMv8 и чиповете, базирани на него, включително Kirin 990, няма да бъдат засегнати от забраната.

ARM отказа да коментира отношенията си с Huawei, като каза само, че „ARM продължава да спазва най-новите ограничения на американското Министерство на търговията и ние се придържаме към указанията, свързани с разрешените конкретни видове дейности“.  

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още