IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft подготвя Lumia смартфон с поддържане на 3D жестове

Очаква се новият флагман да бъде направляван с жестове на ръцете, без дори да бъде докосван

12:19 | 08.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Microsoft подготвя Lumia смартфон с поддържане на 3D жестове

Американският технологичен концерн Microsoft разработва следващото поколение на цялата гама смартфони Lumia. Още през ноември може да бъде представен и модел, който да поддържа 3D жестове, съобщава специализираното онлайн издание ZDNet, което се позовава на добре информирани източници.

Апаратът е с кодово име McLaren и ще бъде позициониран като флагман на цялата гама. Очаква се устройството да използва вградената камера на предния панел, за да следи движението на потребителя и по-специално - на ръцете му.

Една от функциите се казва Mix View. Ако потребителят задържи пръста си над плочка от софтуреа на началния екран, тя ще се помести, а при спускане на пръст към нея ще се „раздробява" на по-малки плочки и ще показва част от съдържанието на приложението, както и последното съобщение, телефонен номер и др. Подобни функции се очакваше да предлага още Windows Phone 8.1.

Технологията дава възможност за прелистване на страници, приемане и отказване на обаждания, както и за управляване на други функции на телефона, без да има необходимост той да се докосва. В останалата част от гамата се подготвят устройства с кодовите имена Rock, Tesla и Superman, които ще се са в различни ценови класове и вероятно няма да използват 3D технологията.

Анализаторът на ZDNet Мери Джо Фоли отбелязва, че до този момент подраздлението (доскоро част от Nokia) е натрупало милиардните си постъпления преди всичко чрез продажби на по-достъпни устройства в големи количества. Без съмнение ще бъдат предложени и апарати от висок клас, но по-вероятно е компанията да заложи стратегически на смартфони от средния и ниския клас, които се продават в големи количества. Освен телефони с Windows това може да са и модели с Android от поредицата Nokia X.

Устройствата с Windows Phone имат поддържаща роля на световния пазар на смартфони. Според най-новите анализи на Kantar Worldpanel сравнително ниският дял на смартфоните с Windows в Европа напоследък дори спада допълнително. Ако през четвъртото тримесечие на 2013 г. Windows Phone държи 10,3% пазарен дял, между януари и март системата е загубила 2,2 пункта и сега държи 8,1%. Във Великобритания пазарният ѝ дял спада също с 2,2 пункта до 9,1 на сто. След върховното си постижение от 12,9 на сто през ноември във Франция сега там делът е само 8,3%. А в Италия, където в края на 2013 г. Windows Phone е достигнал дори 17,1%, към края на март разпространението спада до 13,9%.

С пазарен дял от 70,7% Android е пазарен лидер в Европа с голямо предимство. iOS на Apple държи 19,2% и е на второ място, пред Windows Phone с вече споменатите 8,1%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още