IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft представи нов супертънък таблет от серията Surface

Според мениджърите на концерна той може напълно да замени традиционните лаптопи

09:31 | 21.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Панос Панай: &bdquo;Този таблет може напълно да замести лаптопа&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Панос Панай: „Този таблет може напълно да замести лаптопа“. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Microsoft представи по-голяма версия на своите таблети от серията Surface късно във вторник. Компанията твърди, че по-леките и тънки устройства могат напълно да заместят традиционните лаптопи. 

Microsoft представи новите таблети с името Surface Pro 3 на събитие в Ню Йорк. Подобно на предишните модели от поредицата, и това устройство ще се задвижва с чип от Intel.

Новият Surface Pro 3 е с профил от едва 9,1 мм, тежи около 800 грама и въпреки това има голям 12-инчов диагонал на дисплея си и резолюция от 2560х1440 пиксела. Досегашният модел разполагаше с дисплей с диагонал 10,6 инча. 

Джаджата, която според Microsoft е заместител на лаптопа, използва четвърто поколение процесори Intel Core i7 с до 8 GB RAM и има достатъчно мощ, за да се използва за работа с тежки програми, като на представянето бе демонстрирана работа със софтуера за обработване на снимки Photoshop. 

Новият таблет има и USB 3.0 порт, Bluetooth 4.0, microSD слот, Mini Display порт, Wi-Fi 802.11ac, 5 MP предна камера и още една 5 МР основна камера, говорители, преден и заден микрофон. Според Microsoft батерията е достатъчна за до 9 часа живот при ползване на интернет.

Surface Pro 3 разполага и с нова стойка от задната част на корпуса си, която има възможност за по-голям ъгъл и по-удобна позиция за допълнителни режими на работа, особено подходящи за ползване на стилуса. Самият стилус се продава отделно за 50 долара. Подобрената клавиатура Type Cover, която според концерна е по-удобна за писане в скута, ще струва 130 долара.

Цените на самите таблети започват от 799 долара за модела с Intel Core i3, 4 GB RAM, 64 GB и достигат 1949 долара за модела с Intel Core i7, 8 GB RAM и памет от 512 GB. От сряда моделите са налични за предварително записване в САЩ, като стартът на продажбите е 20-и юни в САЩ и Канада. Към края на август Microsoft планира да продава устройството в 26 страни. 

На събитието във вторник главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела и други мениджъри на Microsoft обясниха и защо предишните таблети не са били подходящи за пълноценно заместване на традиционните компютри. Писането на документи и други производствени дейности не можело да се сравняват с четене на цифров документ или сърфиране в интернет, поясни Надела.

„Този таблет може напълно да замести лаптопа“, заяви Панос Панай, който в Microsoft ръководи отдела за Surface.

И тъй като Microsoft продължава да се опитва да продава таблетите Surface като заместител на лаптопите, компанията влезе в конфликт с компании като Dell, които също произвеждат таблети и лаптопи с операционната система Windows. По време на събитието обаче Надела се опита да разсее опасенията, че концернът иска да се конкурира по-силно със своите собствени хардуерни партньори.

Снимки от представянето вижте в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още