IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft съди Вашингтон заради нови закони срещу свободата на потребителите

Нови правила изискват доставчиците на имейл услуги да не съобщават на потребителите си, ако властите искат достъп до електронната поща

09:02 | 15.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен концерн Microsoft Corp е завел дело срещу американските власти заради ново изискване в щатския Закон за конфиденциалността на електронните комуникации, според който на Microsoft и на всеки един американски доставчик на имейл услуги му се забранява да съобщава на потребителите си, ако Вашингтон иска достъп до електронната им поща, предава Ройтерс. Това е поредният сблъсък между технологичната индустрия и Вашингтон по чувствителната тема за правата на потребителите и опазването на личните данни.

Искането да не се съобщава на следените това, че комуникацията им се следи, се оправдава от властите с аргумента, че ако въпросният потребител знае за разследването, той би го осуетил.

Но според Microsoft това е и нарушение на конституционното право за свобода на речта и защитите, които са залегнали в Четвъртата поправка на основния закон на САЩ, който пази гражданите от незаконно претърсване. През последните 18 месеца федералният съд е издал 2600 секретни заповеди, заставящи компанията да премълчава за исканията за пресичане на комуникацията на нейни потребители, предава AFP.

„Вярваме, че с редки изключения потребителите и бизнесите имат правото да знаят, когато правителството достига техните имейли и записи”, твърди главният юридически съветник към Microsoft Брад Смит. „Само че започва да става рутинна практика на американското правителство да издава заповеди, които изискват от имейл доставчиците да запазят в тайна тези заповеди. Смятаме, че с това се прекалява и изискваме от съда да се заеме със ситуацията”.

Американските технологични концерни вече няколко години предупреждават правителството, че с действията си уронва престижа им, което води до финансови загуби, а освен това нарушава правата на хората и компаниите.

Ситуацията се влошава допълнително с навлизането на облачните технологии, които се използват за съхранение на данни и функционирането на приложения, обработващи потребителската информация.

„Днес хората все по-често пазят своите имейли и документи, намиращи се в отдалечени сървъри и дейта центрове или накратко казано - в облака. Но прехода към облака не променя очакванията им към сигурността на тяхната информация и не трябва да променя фундаменталното изискване от страна на Конституцията, че правителството трябва - с някои дребни изключения - уведомява, когато претърсва и задържа частна информация или комуникация”, продължава Смит.

Разкритието се случва на фона на спора между Apple и властите, след като компанията се противопостави на Федералното бюро за разследване да предостави методи за достъп до данните на убиеца от Сан Бернардино. Това означаваше компанията да компрометира ключова характеристика на iPhone, което тя категорично отказа да направи.

Междувременно обаче ФБР се справи с помощ на трета страна, а впоследствие се оказа, че не беше открита ценна информация на устройството. Спорът между Вашингтон и Apple обаче продължава, след като се появи нов случай, в който властите искат достъп до данните в заключен телефон. Този път се касае устройството на предполагаем дилър на наркотици.

Повече по темата - тук!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още