Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Мозъчен тръст: Европа трябва да инвестира в дизайн на чипове, не в огромен завод

На този етап няма бизнес аргумент да се залага на толкова голямо производство в блока, сочи доклад

Мозъчен тръст: Европа трябва да инвестира в дизайн на чипове, не в огромен завод

Снимка: Pixabay

Амбицията на Европа да произвежда най-мощните компютърни чипове рискува да похаби милиарди евро, твърди германски мозъчен тръст в нов доклад. Той призовава вместо това политиците да се съсредоточат върху възстановяването на индустрията за дизайн на чипове в региона, предава Ройтерс.

Новата цел на ЕС за удвояване на дела му в глобалното производство на чипове до 2030 г. е обречен на провал, тъй като на блока му липсва голям пазар, на който да продава особено развитите си чипове, твърди авторът на доклада Ян-Петер Клайнханс.

По думите му в момента просто няма бизнес аргумент за това Европа да заложи на толкова голямо производство, най-вече заради липсата на клиенти. Клайнханс е анализатор в мозъчния тръст Stiftung Neue Verantwortung (SNV) в Берлин.

През март Европейската комисия даде начало на изпълнението на 10-годишния план „Digital Compass”, насочвайки вниманието си към дял от 20% от световния пазар на чипове и изграждането на завод за производство, в който да се правят свръхбързи 2-нанометрови чипове.

Още по темата

Спешната нужда да се действа е свързана с проблемите с веригите на доставките, причинени от големия скок на търсенето на най-различни продукти – от смартфони до електромобили, след спада в началото на пандемията преди година.

Проблемът със стратегията на ЕС е, че за разлика от САЩ и Азия, Европа няма голяма индустрия за дизайн на чипове, която може да оправдае разходите за огромен завод, твърди Клайнханс.

„От гледна точка на обемите, това просто не е достатъчно за запълване на един завод“, посочва той. „Това би означавало, че ЕС ще трябва да привлече чуждестранни клиенти, а това е изключително малко вероятно“.

Лидерите в индустрията TSMC и Samsung вече планират инвестиции в САЩ, за да обслужват лидери в проектирането на чипове като Qualcomm или Nvidia, които разчитат на поддоставчици за производството на полупроводниците. Intel също има сериозни планове за Съединените щати.

Ето защо Европа трябва да се фокусира върху собствен дизайн на чипове, твърди Клайнханс.

Dialog - eдна от последните европейски компании за чипове, които се листнаха на борсата, наскоро обяви, че е приела предложението да бъде придобита за 6 млрд. долара от японската Renesas.

Новината, че Apple ще инвестира 1 млрд. евро в ново място за дизайн на чипове в Мюнхен, Германия, показва в каква посока ЕС трябва да насочи своите усилия.

„Apple направи повече за базирания в Европа дизайн на чипове, отколкото Европейската комисия през последните десет години“, коментира още Клайнханс.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Gartner: Продажбите на компютри растат с най-бързия си темп от десетилетие