Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Най-големият германски производител на чипове няма да спази прогнозата си

Базираната в Мюнхен и листната на Dax Infineon се представя по-добре от своите основни конкуренти

Най-големият германски производител на чипове няма да спази прогнозата си

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Най-големият производител на чипове в Германия е изненадващо устойчив на кризата. През настоящата финансова година, която приключва на 30 септември, приходите от продажби ще намалеят органично с около пет процента, съобщава Infineon. Това означава, че изпълнителният директор Райнхард Плос няма да изпълни прогнозата си от миналата есен. По това време инженерът беше обещал увеличение от пет процента. Оперативният марж също ще се свие, а основната причина за това е по-ниското използване на капацитета на заводите.

С оглед на глобалния икономически спад листнатата на индекса Dax група все още се развива добре. Компанията от Мюнхен е далеч от драматичния спад на продажбите и печалбите, за които докладват други големи германски компании. Бившата дивизия на Siemens се справя добре и в сравнение с основните си конкуренти, пише Handelsblatt.

Ако всичко се случи така, както прогнозира Плос, Infineon дори ще расте. В средата на април компанията придоби конкурента си Cypress за 9 млрд. евро. Американците се очаква да допринесат с 800 милиона евро приходи през тази фискална година, казва се в изявлението на мюнхенския концерн. В крайна сметка комбинираната компания вероятно ще генерира приходи от 8,4 млрд. евро. Това би съответствало на увеличение с около пет процента в сравнение с предходната финансова година.

Още по темата

Infineon също не е имунизирана срещу сериозния спад в световната икономика, казва Плос. Групата обаче се е доказала в кризисни условия. „Въпреки всички трудности, например с веригите на доставки и в производството, успяхме до голяма степен да поддържаме дейността си през последните няколко седмици", казва мениджърът.

Infineon е стартирала мерките за намаляване на разходите на ранен етап, защото, особено в бизнеса с автомобилната индустрия, може да се очаква силен спад в следващите няколко месеца. Отделението Power & Sensor Systems, от друга страна, ще расте. Освен всичко друго, то доставя чипове за процъфтяващия бизнес със сървъри и сензори, като тези, използвани за гласов контрол.

През изминалото второ тримесечие на фискалната година продажбите са в застой на ниво от около 1,9 млрд. евро. Печалбата пада с почти една четвърт до 178 млн. евро.

Infineon се справя добре в сравнение с основните си конкуренти. Най-големият от тях - NXP от Нидерландия, предупреди миналата седмица, че продажбите му ще паднат с около една пета през текущото тримесечие до около 1,8 милиарда долара (1,65 милиарда евро). Бившият филиал на Philips очаква и оперативна загуба до 237 млн. долара.

NXP генерира почти половината от продажбите си от автомобилната индустрия. Околната среда е много предизвикателна и се променя бързо, казва изпълнителният директор Рик Клемър.

Infineon, от друга страна, обещава оперативна печалба и за текущото тримесечие. Още през първите три месеца на годината NXP регистрира спад в продажбите от около три процента до около два милиарда долара. Оперативната печалба падна до 68 милиона долара.

Друг важен конкурент, ST Microelectronics, наскоро се разрасна, но очаква спад в продажбите в резултат на понижението на търсенето в автомобилната индустрия заради коронавируса. През второто тримесечие се очаква намаление с около десет процента, поясняват от компанията. През първото тримесечие най-големият производител на чипове в Европа постигна 7,5 процента увеличение на приходите поради увеличаване на продажбите. Това обаче е с пет процентни пункта по-малко, отколкото главният изпълнителен директор Жан-Марк Чери обеща в началото на годината.

Автомобилната индустрия силно е намалила поръчките, предупреждава Чери. Заради изискванията на властите е истинско предизвикателство да се поддържат и функционират фабриките и веригата на доставки. Всички заводи на италианско-френската група работят; понякога с по-малък капацитет, което води до разходи за неизползваните работни места.

„Очакваме растеж през втората половина на годината", казва Чери. От една страна, вече има ангажименти от клиентите, от друга - трудностите във веригата на доставки вероятно ще изчезнат. На фона на затрудненията ST сега планира да инвестира максимум 1,2 милиарда долара, което е 300 милиона долара по-малко от първоначално планираното.

Производителите на чипове не са еднакво засегнати от пандемията. Според пазарните изследователи от Omida производителите на авточипове ще пострадат най-тежко през 2020 г., тъй като продажбите на превозни средства ще спаднат рязко. Така например експертите предполагат, че продажбите на чипове за автомобили ще намалеят със 7,5 процента в сравнение с предходната година. Infineon генерира около 40 процента от продажбите си от автомобилната индустрия.

За разлика от това бизнесът с чипове за индустриални приложения ще нарасне, според Omida, с 2,5 процента. По-специално, медицинските технологии ще са важен клиент тази година. Infineon също ще се възползва от това.

Като цяло пазарът на чипове ще нарасне с 2,5 процента през 2020 г., казва Omida. Това се дължи единствено на чиповете за памет, цените на които се възстановяват след мащабния им срив през последните години. Без тези чипове пазарът би се свил с пет процента. Това означава, че Infineon се движи в една посока с общата тенденция в индустрията.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Добрите новини за пазара на компютри са още по-добри за Google