IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият поддоставчик на Apple записа спад на печалбата

Foxconn реализира лошия резултат въпреки скока на продажбите на iPhone 12

11:00 | 30.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Foxconn, най-големият поддоставчик на електроника в света, отчете по-ниска печалба за четвъртото тримесечие от очакваната въпреки силните продажби на iPhone 12 и свързаното с пандемията търсене на различни устройства, предава Ройтерс.

Тайванската фирма, сред чиито основни клиенти се нарежда Apple, отчете нетна печалба от 45,97 млрд. тайвански долара (1,61 млрд. щатски долара) за периода от октомври до декември.

Това представлява 4% спад спрямо година по-рано според изявлението на компанията. За сравнение средната прогноза на 11 анализатори, анкетирани от Refinitiv, беше за 50,89 млрд. тайвански долара.

Компанията, чието официално име е Hon Hai Precision Industry, отчете 15% ръст на приходите за четвъртото си тримесечие на годишна база. Това се дължи най-вече от над 15-те процента повишение на продажбите на потребителска електроника, в това число и смартфони, които представляват 63% от приходите за тримесечието, обяви Foxconn без да разкрива подробности.

По-рано Foxconn заяви, че очаква показателят да запише спад от 3% или да постигне лек ръст от 3% спрямо година по-рано.

Компанията обяви, че очаква приходите ѝ да нараснат с около 10% през 2021 г. благодарение на „по-високите от очакваното“ продажби на смартфони, в това число на новия iPhone 12, както и на телекомуникационни устройства – тенденция, свързана с работата от вкъщи заради пандемията.

Цената на акциите на Foxconn скочи с близо 41% тази година. Днес тя приключи борсовия ден с 0,78% повишение в сравнение с 0,48% ръст на по-широкия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още