IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият производител на чипове в Китай ще изгради нов завод

В проекта ще се включат и властите в страната, които са обещали инвестиция

12:47 | 18.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), най-големият и най-важен производител на чипове в Китай, изгражда нов завод в Шънджън, който ще струва 2,35 млрд. долара, пише CNBC.

Компанията и властите в южния китайски град ще вложат капитал в проекта. Шънджън е известен като голям технологичен център в Китай. Там се намират централите на компании като Tencent и Huawei.

SMIC пък е ключова част от плановете на Китай да засили независимостта си в индустрията за чипове, предвид напрежението между Пекин и Съединените щати, което показа зависимостта на втората по големина икономика в света от чуждестранни технологии в тази сфера.

През декември Вашингтон постави SMIC в черния си търговски списък, който блокира американски компании да ѝ изнасят технологии. Ходът беше възприет като удар по възможността на SMIC да се насочи към най-модерните технологии в областта на чиповете. Китайската фирма вече изостава значително зад конкурентите си TSMC и Samsung.

Новият завод в Шънджън ще помогне на SMIC да увеличи производството на т.нар. 28-нанометрови чипове. Тези чипове са доста стара технология. TSMC и Samsung произвеждат 5-нанометрови чипове, а това е най-новата технология, използвана в смартфони.      

Но дефицитът на чипове в глобален план постави някои индустрии като автомобилната в ситуация, в която не им достигат полупроводници. Но такива индустрии не се нуждаят задължително от най-новите технологии в чиповете. Анализатор коментира пред CNBC, че SMIC ще отговори на част от търсенето именно на по-стари решения в областта.

SMIC твърди, че парите от властите в Шънджън ще ѝ позволят да „разшири производството си, да развие нанотехнологичните си услуги и по този начин да постигне по-голяма възвръщаемост“.

SMIC ще притежава 55% от дял от завода в Шънджън, а инвестиционното звено на правителство ще държи не повече от 23%. Останалата част от капитала ще дойде от други инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още