IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NASA кани частни партньори на лов на астероиди

Агенцията иска да удвои капацитета си да забелязва евентуално опасни обекти в космоса

10:15 | 20.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	NASA вече е набелязала три астероида с широчина от около 10 м всеки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

NASA вече е набелязала три астероида с широчина от около 10 м всеки. Снимка: Ройтерс

Забравете за интелигентните очила и колите, които се карат сами - "транспортирането на астероиди" е най-новата мания в инженерството, пише BusinessWeek.

Тази седмица NASA събра пионери от бранша във Вашингтон, за да представи плана си за овладяване на приближаващи към земята астероиди с помощта на космически летателни апарати. Планът, който включва покана за евентуално участие на партньори от частния сектор, е част от американската държавната инициатива за "засилен фокус върху планетната отбрана". С други думи, държавата се нуждае от помощ, за да спаси света.

NASA се надява да успее да улови малък астероид до 2025 г. Освен това агенцията иска да удвои капацитета си да забелязва евентуално опасни обекти в космоса, или според терминологията на NASA "близки до земята обекти".

Във всеки един момент има няколко десетки астероиди и комети, за които не може да бъде изключено бъдещо съприкосновение със земята, твърдят експертите. Обикновените хора изобщо не подозират за тях. За разлика от други природни бедствия обаче, този вид бедствие може да бъде предотвратено, отбелязват от агенцията. 

NASA вече е набелязала три астероида с широчина от около 10 м всеки, които са евентуални кандидати за пренасочване. На теория NASA и партньорите ѝ от частния сектор ще използват космически кораби, захранвани със слънчева енергия, за да насочват астероидите далеч от земята и в орбита с луната. Освен че ще спасят планетата, евентуалните партньори ще изкарат и пари. От предложения бюджет на NASA от 18 млрд. долара за 2014 г., около 105 млн. долара ще бъдат отделени за този проект.

Според NASA брифингът е преминал при голям интерес. Ето и някои от частните компании, работещи по продукти, които биха могли да бъдат използвани в проекта:

Фондация B612: Организация с идеална цел от Силициевата долина, която планира до юли 2018 г. да пусне комсически телескоп, който да намира и проследява астероиди, застрашаващи земята.

Blue Origin: Компания от Вашингтон, съсредоточена върху изграждането на ракети за многократна употреба и космически летателни апарати, които ще се изстрелват и приземяват вертикално.

Boeing: Гигантът вече има договор за подпомагане на NASA с търговски космически полети, а в изследователския отдел на фирмата в Хюстън работят над 3000 души.

Google: Инженерите, работещи в технологичния гигант, ръководен от космически ентусиасти, правят карти на планетите. Компанията предлага 20 млн. долара на всеки, който може да "приземи" робот на луната.

Moon Express: Новостартираща космическа компания, която проектира уреди за кацане на луната с надежда един ден да разработва мини там.

Planetary Resources: Новостартираща компания, подкрепяна от основателите на Google, която работи по търсенето на ценни метали на астероиди.

Sierra Nevada: Партрньор на NASA от Невада, специализиран в производството на високотехнологични продукти и електроника.

Virgin Galactic: Компанията за космически туризъм на Ричард Брансън, която вече продава билети за по 250 000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още