IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наследниците на основателя на Samsung трябва да платят огромен данък наследство

Семейството на покойния бивш шеф на компанията и най-богат човек в Южна Корея Ли Кън-хе ще трябва да плати налог от 8,9 млрд. евро

19:21 | 28.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив&nbsp;&nbsp;EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT</em></p>

Снимка: Архив  EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Семейството на покойния бивш шеф на групата Samsung и най-богат човек в Южна Корея Ли Кън-хе обяви, че ще плати повече от 12 трилиона вона (8,9 милиарда евро) данък върху наследството. Данъчното плащане е едно от най-високите, които някога са били изплащани в Южна Корея или по света.

„Това е три до четири пъти повече от общия държавен доход от данъци върху недвижими имоти през миналата година", казва семейството, цитирано от DPA.

В Южна Корея наследственото право е сложно и данъкът върху наследството е изключително висок. Данъкът върху активите на Ли е "повече от половината от общото наследство", казва Samsung. Семейството ще плати сумата на шест вноски и ще започне с плащането от този месец. Отделно опечалените ще дарят 1 трилион вона за здравеопазване, включително за изследвания на ваксини, както и над 20 хил. произведения на изкуството и антики от колекцията на Ли Кън-хе, което ще намали данъчните задължения.

Ли Кън-хе почина миналия октомври на 78 години. Той има съпруга, две дъщери и син. Въпреки че беше прикован на легло от години, той доскоро беше председател на лидера на пазара за смартфони Samsung Electronics. Според различни източници стойността на наследството му се оценява на между 22 и 25 трилиона вона - включително акции в различни дъщерни дружества на групата.

При неговото управление Samsung се превърна от второразреден производител на телевизори до най-голямата по приходи технологична компания в света.

Досега семейството не е дало информация как ще бъдат разпределени дяловете между наследниците или дали ще бъдат продадени за уреждане на данъчното задължение. Сумата на данъка представлява повече от половината от стойността на цялото имущество на Ли, включително дялове в Samsung Electronics, застрахователя Samsung Life и строителната и търговска компания Samsung C&T, както и недвижими имоти, се казва в изявление на семейството. Според пазарни анализатори продажбата на акции може да окаже влияние върху структурата на групата.

Ли Кън-хе е син на основателя на Samsung Лий Бюнг Чул. Той влезе в борда на компанията през 1987 г. и направи Samsung водещата в света компания за смартфони и най-големия южнокорейски конгломерат. Samsung допринася с около една пета за брутния вътрешен продукт на Южна Корея. След поредното разследване за подкупи срещу Samsung Ли беше принуден да подаде оставка като главен изпълнителен директор през 2008 г. Синът му Ли Дже Йон вече се смята за фактическия бос на империята. Той обаче е затворен за две години и половина за корупция, откакто беше осъден през януари тази година.

С планираните дарения, които не подлежат на облагане, семейството освен всичко друго иска да изгради и специална клиника за инфекциозни болести. Със сума от 300 милиарда вона (223,3 милиона евро) част от разходите за лечение на рак или редки болести при деца ще бъдат покрити за период от десет години.

Смята се, че художествената колекция на Ли включва 23 хил. антики, произведения на западни художници като Пабло Пикасо и Марк Шагал и произведения на корейски художници. Всички произведения трябва да бъдат предадени на Националния музей за модерно и съвременно изкуство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още