IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nintendo повиши прогнозата за годишната си печалба

Компанията преодолява проблемите с доставките на конзолата Switch

12:02 | 30.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският производител на игри Nintendo повиши прогнозата за годишната си оперативна печалба, след като успява да се справи с проблемите с доставките на конзолата Switch, предава Ройтерс.

Силното търсене на хибридната портативна конзола Switch след по-слабото представяне на предшественика ѝ Wii U, доведе до удвояване на цената на акциите на Nintendo до 9-годишен връх от пускането на устройството на пазара през март.

Производителят на игри прогнозира, че печалбата му за годината, завършваща през март, ще достигне 120 млрд. йени (1,06 млрд. долара). Преди три месеца прогнозата на компанията беше за 65 млрд. йени. Новата прогноза все още е под тази на Thomson Reuters Starmine SmartEstimate за 133,60 млрд. йени - средната стойност на прогнозираното от 22 анализатори.

Освен това Nintendo повиши прогнозата за годишните продажби на Switch до 14 млн. бройки от 10 млн. бройки.

“Засилихме производството на Switch, за да отговорим на силното търсене от страна нашите клиенти, тъй като беше трудно за клиентите да купуват конзолите от магазините за търговия на дребно”, коментира президентът на Nintendo Тацуми Кимишима.

Nintendo продаде около 2,9 млн. бройки от конзолата Switch в рамките на трите месеца до септември, което доведе общия брой на продажбите до 7,63 млн.

Ранният успех на Switch подхранва надежбите за силни финансови резултати на Nintendo през следващите години, след като силното търсене на новите конзоли се смята за прелюдия към големите приходи от продажби на игри с висок марж през следващите няколко години.

Switch ще се сблъска с по-сериозна конкуренция по време на коледния сезон, тъй като на 7 ноември Microsoft ще пусне на пазара своята нова конзола Xbox One X.

“Истинската сила на Switch ще бъде тествана по време на предстоящия празничен сезон”, посочва Кимишима.

Nintendo се опитва да намали зависимостта си от конзолния бизнес и да стабилизира печалбата си, насочвайки се към нови области за компанията като мобилните игри и тематичните паркове.

Същевременно компанията отчете по-високи от очакваното приходи и оперативна печалба за тримесечието, завършило през септември. Приходите ѝ са достигнали 219,9 млрд. йени (1,9 млрд. долара) спрямо 175 млрд. йени, прогнозирани от анализаторите, които Ройтерс е анкетирала. 

Оперативната печалба за периода е достигнала 23,7 млрд. йени спрямо очаквани 19 млрд. йени. Преди година NIntendo отчете загуба за фискалния период. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още