IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови соларни панели смъкват цената на тока наполовина

Технологията не се нуждае от скъпи лещи и механизми за следене на Слънцето

13:30 | 03.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Соларен парк в пустинята Атакама, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Соларен парк в пустинята Атакама, Снимка: Ройтерс

Слънцето е един от най-надеждните възобновяеми източници на енергия за производството на електричество. Може би единственият му недостатък е високата цена на произвеждания ток. Сега екип от инженери има намерение да промени това, разработвайки адаптивен материал за соларни панели, който се очаква да смъкне цената на произвеждания ток наполовина.

Проектът е дело на стартъп компанията Glint Photonics, която е изобретила материал със специфични оптични качества, които му позволяват да улови максимално количество светлина. Досега големите соларни панели трябваше да се въртят, за да се нагласят в подходяща позиция спрямо Слънцето. Новият материал няма да има нужда от това, като вместо да “следи” Слънцето, ще променя отразяващите си способности спрямо топлината. По този начин материалът ще поглъща максимално количество енергия от Слънцето без значение от ъгъла, под който е огрян.

Добре известно е, че фокусирането на слънчева светлина позволява използването на по-малки и евтини соларни клетки. Обикновено това се случва с използването на лещи и огледала, които се движат спрямо позицията на слънцето в светлата част на денонощието. Техниката, която е нужна за това, както и стоманените и бетонни конструкции, които гарантират стабилността на панелите, прави процеса изключително скъп.

За разлика от тях, проектът на Glint се състои само от две части. Първата е съставена от няколко тънки и евтини лещи, които концентрират слънчевата светлина, а втората е стъклен пласт, който допълнително фокусира светлината в своите краища.

Именно това стъкло е покрито от двете си страни с материал, който буквално улавя светлината. От едната страна в материала се съдържа и новата субстанция на Glint. Когато слънчевият лъч от концентрирана светлина докосне новия материал, тя загрява част от него, което кара същата част да престане да отразява светлина, което от своя страна позволява на светлината да попадне в стъклото. И тъй като отразяващите качества на стъклото се запазват в останалата му площ, светлината остава в стъклото. Лъчът започва да отскача от двете стени на стъкления материал, докато не достигне краищата му, където е монтирана малка соларна клетка, която произвежда електричество.

С развитието на деня, сноповете светлина, достигащи до лещите, променят своя ъгъл на атака, а материалът се адаптира към това, като винаги позволява на светлината да проникне в стъклото само там, където снопът светлина пада, като по този начин намалява нуждата панелът да е разположен директно срещу Слънцето.

Главният изпълнителен директор на Glint Петер Козодой коментира за MIT Technology Review, че електроенергията от новите панели ще струва 4 цента за киловатчас, за разлика от 8 цента за киловатчас от конвенционалните панели. През този месец компанията е получила първия транш от 2.2 млн. долара от правителствената агенция ARPA-E, което ще позволи на Glint да премине от прототипи с 2.5 сантиметра дължина до 30-сантиметрови модули, което е много близко до размера на завършения готов за продажба продукт.

Хауърд Бранц, който е програмен директор на ARPA-E, казва, че единственото предизвикателство, с което компанията предстои да се справи, е увеличаването на ефективността на вече преминалите успешни тестове прототипи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още