IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oculus понижи цената на комплекта за виртуална реалност

Oculus Rift изостава значително по продажби зад HTC Vive и Playstation VR на Sony

09:55 | 02.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Подразделението на Facebook Inc. Oculus VR търси начини да вкара комплекта си за виртуална реалност в повече домове, като значително намалява цената му, предава Ройтерс.

Сега компанията сви цената на своя флагман Oculus Rift до 499 долара от 599 долара. Заедно с това се понижава и цената на системата за контрол Oculus Touch – от 199 на 99 долара. Освен това собствениците на Oculus Rift ще получат като подарък безплатно играта Robo Recall, произведена от студио Epic Games.

Компанията може да си позволи понижаването на цената, тъй като производството на очилата за виртуална реалност е станало вече по-евтино, пояснява мениджърът на Oculus Нейт Мичел. В допълнение, компанията искала да вдъхнови повече хора за виртуалната реалност, а най-голямото препятствие била високата цена.

Очилата на Facebook вече може да се поръчат на редуцираната цена от официалния Oculus Store. Няма допълнителни такси за доставка.  

Ценовото понижение не било свързано с предстоящото пускане на наследника на очилата, уверява Мичел. Вместо това 2017 г. трябвало да стане годината на висококачествения софтуер и хардуер на достъпна цена.

Oculus VR обещава „почти ежемесечно" ново заглавие на игра от своето студио. Към това се добавят и игри и приложения на трети страни и независими студиа. В сряда Oculus обяви шест нови игри за Oculus Rift, подходящи и за игра със сензорния контролер и Samsung Gear VR.

В официалния блог директорът на студиото на Oculus Джейсън Рубин пише, че цената е ключовата точка за това да се продават повече очила за виртуалната реалност. Според анализатори обаче решението за значителното понижение на цената е повлияно и от слабите продажби.

Facebook придоби Oculus за 2 млрд. долара през 2014 г. като част от усилията на главния изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг за навлизане в нови бизнес сфери. Досега обаче високата цена на хардуера възпираше широкото разпространение на технологията.

По данни на SuperData Research Oculus Rift (около 350 хил. продадени единици) изостава по продажби зад директния конкурент HTC Vive (около 420 хил. продадени единици). Но и двата вида очила са изпреварени значително от Playstation VR на Sony, от които само за четири месеца за продадени над 900 хил. броя. Самият Зукърбърг също сложи амбициозна цел, като в края на 2014 г. каза, че за следващото десетилетие компанията му трябва да продаде между 50 и 100 млн. устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още