IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Oculus Палмър Лъки напуска Facebook

Той изпадна в неблагоприятна ситуация, откакто през есента подкрепи финансово група, която е създавала вирусни мемета анти-Клинтън

09:23 | 31.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Палмър Лъки, изобретателят на комплекта за виртуална реалност Oculus Rift и основател  на Oculus VR, напуска компанията три години след придобиването й от страна на Facebook.

През миналата есен 24-годишният предприемач предизвика силна критика, след като финансово подкрепи настроена в подкрепа на Доналд Тръмп група, припомня BusinessInsider. Той е финансирал консервативната група, която е създавала вирусни мемета анти-Клинтън. 

Разкритието за това създаде смут в поделението Oculus на Facebook и доведе до няколко оставки на работещи там жени, разказват пред изданието запознати източници.

Оттогава Лъки, който по време на събития винаги представляваше Oculus, не се появяваше пред обществеността. За последен път той бе видян да представлява Facebook по време на процеса в Далас между Oculus и ZeniMax.

Докато Oculus не бе признат за виновен в кражбата на търговски тайни от ZeniMax, журито реши, че компанията е виновна в нарушаване на патентни права и нареди на Facebook да плати 500 млн. долара обезщетение. Според журито Лъки е нарушил подписан договор за неразкриване на информация със ZeniMax по време на ранните си дни в Oculus. Той е осъден лично да заплати 50 млн. долара заради това.

Дали основателят напуска Facebook доброволно, или е принуден да го направи, засега не е ясно.

"Палмър ще липсва много", заяви говорител на Oculus пред BI. „Наследство на Палмър се простира далеч отвъд Oculus. Неговият изобретателски дух помогна за насърчаване на съвременната VR революция и помогна за създаването на една индустрия. Ние сме му благодарни“, допълва говорителят.

Внезапното оттегляне на Лъки е най-новият удар в поредица от сътресения и противоречия в рамките на дъщерното дружество за виртуална реалност на Facebook, включително забавени доставки на най-високия клас очила Rift и сензорния контролер, множество софтуерни бъгове, както и засега маргиналното присъствие в търговията на дребно. 

На 24-годишния Лъки, който разполага с нетно богатство от около 700 млн. долара, се приписва изобретяването на ранните очила Oculus. Те до такава степен впечатлиха главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, че той придоби Oculus за 2 млрд. долара през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още